Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri precizări foarte importante cu privire la modul în care își vor petrece românii Sărbătorile de iarnă în stațiunile montane din țară.

”La ultimul Consiliu la care am participat nu s-a discutat despre perioada de vacanţă, dar între timp ştiu că în Consiliul Uniunii – care este puţin altceva, sunt ambasadorii sau adjuncţii ambasadorilor -, s-a discutat mult despre staţiunile montane în perioada de vacanţă.

”Opiniile sunt divergente”

Opiniile sunt divergente, ca să mă exprim aşa, iar în ce priveşte România, noi vom elabora reglementări specifice şi vom comunica aceste lucruri, însă măsurile generale rămân valabile şi se aplică la toată lumea, indiferent dacă este pe schi, pe patină sau se duce pur şi simplu să admire peisajul.

Măsurile, restricţiile care sunt în vigoare pentru toată lumea sunt în vigoare şi pentru staţiunile de la munte”, a arătat Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a dat asigurări ferme că nu intenționează să declare stare de urgență după data de 6 decembrie, așa cum susțin adversarii politici ai Guvernului liberal.

”Nu există nicio intenţie, eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se promoveze cu ştiri de tip senzaţional şi vor să ne spună ce s-ar putea întâmpla.

Lockdown-ul nu se întâmplă”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Iohannis a arătat că vor fi luate măsuri de carantinare zonală sau regională, unde situaţia o va impune.

”Nu este nevoie de noi restricţii”

”Abordarea pe care am avut-o până acum s-a dovedit că dă rezultate şi o vom menţine în continuare. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale, deci în localităţi, acolo unde situaţia o impune, unde avem o creştere prea mare a numărului de cazuri.

Trebuie să facem eforturi susţinute pentru a obţine schimbări pozitive, dar şi la nivelul altor indicatori relevanţi, pentru că, din păcate, mortalitatea şi gradul de ocupare a secţiilor de Terapie Intensivă sunt încă mult prea ridicate.

Prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest virus teribil şi lasă în urmă familii îndurerate, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală, care necesită tratament de specialitate şi internare prelungită în spital.

Medicii şi întregul personal de suport angrenaţi în această bătălie – este o adevărată bătălie – depun eforturi uriaşe, aproape supraomeneşti, pentru a salva vieţi”, a menţionat Iohannis, care a făcut un nou apel la respectarea regulilor de prevenţie.

Klaus Iohannis a mai spus că în acest moment nu există intenţia de a declara starea de urgenţă. El a explicat că experţii pe care i-a consultat sunt de părere că în perioada următoare nu este nevoie de noi restricţii.

Sursă foto: Facebook, Dan Croitoru.