Fostul premier Adrian Năstase a fost cel care a înaintat dosarul, potrivit portal.just.ro.

Motivul pentru care acesta i-a dat în judecată pe președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban a fost retragerea decorației Steaua României.

Dosarul a fost deschis din data de 9 martie 2020 și în prezent se află pe rolul Curții de Apel București.

De ce i-a retras Klaus Iohannis decorația?

În luna decembrie a anului 2019, Klaus Iohannis a semnat decretele privind retragerea decorațiilor celor care au condamnări penale, printre care se număra și Adrian Năstase.

O lună mai târziu, în ianuarie, Adrian Năstase anunța că îl va da în judecată pe Klaus Iohannis, catalogând „meschin” gestul președintelui de a retrage decorațiile tuturor celor care au condamnări penale.

„Urmează o acțiune în instanță, pentru că după părerea mea e vorba de un gest discreționar în condițiile în care textul respectiv nu oferă niciun fel de garanție de stabilitate în ceea ce privește acordaea sau retragerea decorațiilor. (….) A te raporta la ce s-a intamplat acum 12 ani și a reexamina acele lucruri este absolut aberant. Nu discutăm aici despre Maniu, sunt lumini si umbre, într-un fel mi se pare un gest absolut meschin și cu asta incheiem un capitol care mă deranjează”, spunea Adrian Năstase, în urmă cu ceva timp la România TV.