Se dorește participarea la un program de reconstrucție a României

„În această perioadă de cumpănă pe care o parcurgem, cineaştii români doresc să participe la programul de reconstrucţie a României pe care l-aţi lansat şi să îşi reia activitatea cât mai curând, în condiţii de siguranţă şi protecţie, dar au nevoie de sprijin pentru aceasta, atât logistic, cât şi financiar. Cinematografia este unul dintre domeniile cele mai afectate de situaţia actuală, aflându-se într-o situaţie similară cu domeniul HoReCa, respectiv nu poate produce şi nu poate vinde produsele sale, în timp ce, mai mult ca oricând, este evidentă nevoia de astfel de produse culturale”, potrivit scrisorii.

Trei direcții de acțiune

În scrisoare sunt menționate trei direcții de acțiune care impun în special măsuri logice și reglementări legislative, respectiv repornirea de urgență a Schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografie și asigurarea continuității acestui instrument, cadrul legislativ care să impună platformelor de tip Netflix sau HBO să contribuie la producția locală prin Fondul Cinematografic și adaptarea legislației drepturilor de autor.

Franța deja a adoptat o serie de măsuri economice

Scrisoarea dedicată lui Klaus Iohannis și lui Ludovic Orban vine în contextul în care președintele Franței, Emmanuel Macron, a adoptat deja o serie de măsuri economice care să susţină domeniul cultural grav afectat de măsurile de distanţare socială, protecţie şi prevenţie luate în contextul luptei împotriva COVID-19.

Criza din cinematografie nu este la fel de evidentă ca cea din turism

„România este recunoscută internaţional ca generator de produse cinematografice autohtone de calitate şi pentru excepţionalele produse audiovizuale cu participare românească realizate prin cooperare internaţională. Având în vedere contextul actual, deşi criza din cinematografie poate că nu este la fel evidentă ca cea din domeniul turismului, în realitate cele două sectoare se află în situaţii similare. Domeniul cinematografic este nu doar un domeniu cultural, ci este şi o ramură economică care nu poate produce şi care nu poate vinde în perioada actuală şi nici în viitorul apropiat”, se precizează în scrisoare.