Kelemen Hunor dă din casă: E înghesuială mare. Ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise?

Kelemen Hunor a mai spus că ambele formațiuni politice doresc să fie primele care dau un premier, precizând că discuțiile au fost foarte aprinse. Președintele UDMR ține să menționeze că indiferent cine va fi premier, trebuie ca acesta să fie președinte de partid pentru ca lucruile să funcționeze.

Liderul UDMR a mai spus că printre cele câteva subiecte discutate marți s-au regăsit certificatul verde COVID, impactul bugetar, alocații, politica fiscală și de impozitare. Acesta a declarat că discuțiile vor continua și miercuri, după ora 16:00, pentru a primi anumite cifre de la Ministerul Finanțelor Publice și pentru a vedea impactul pe pensii și alocații.

”Nu există în acest moment niciun procent agreat, trebuie să vedem”, a mai afirmat Kelemen Hunor, arătând că îngrijorarea este legată de a găsi resurse bugetare pentru pensionarii cu pensii mici. ”Fiecare doreşte să avem o creştere de 10, de 15, de 20 la sută, să vedem cât putem să asigurăm de la buget fără să punem în pericol deficitul”, a mai afirmat el.

Încă nu se știe cine va da primul premierul

Kelemen Hunor a fost întebat care partid va da primul premier, însă acesta a precizat că momentan PSD și PNL nu au ajuns la un sens.

”Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare”, a spus acesta.

Potrivit președintelui UDMR, coaliția trebuie să meargă la Palatul Cotroceni cu o singură propunere de premier, atâta vreme cât se lucrează la un program de guvernare, subliniind că ”suntem departe de acea fază”.

”Din punctul meu de vedere, o coaliţie, funcţională, indiferent cine este premierul trebuie să fie un preşedinte de partid”, a arătat preşedintele UDMR, explicând că altfel nu va merge.

”Eu am susţinut, indiferent cine e premierul dintre doi, trei, nu contează, ceilalţi trebuie să fie în Guvern, trebuie să lase orgoliile la o parte şi ego-ul un pic mai mic”, a declarat Kelemen Hunor, altfel va exista din nou o problemă de funcţionare a Guvernului. Trebuie să avem un premier preşedinte de partid şi ceilaţi doi să fie în Guvern”, a mai spus el, adăugând că va accepta orice soluţie, doar să fie preşedintele unuia dintre partide.

Acesta a mai spus că în cazul în care se pune premier o altă persoană din partid, înafara președintelui, atunci se va porni un război în partid.

”Dacă vrem să repetăm filmul din 2021, atunci se poate merge pe o asemenea variantă, dar eu cred că ar fi un gest iresponsabil”, a spus Kelemen Hunor.