România nu va mai păstra cota unică? Kelemen Hunor: Trebuie să vedem ce ar însemna acest lucru pentru cetățeni

Potrivit celor spuse de Kelemen Hunor, pe termen lung pot fi discutate multe variante, însă „trebuie să vedem ce ar însemna acest lucru pentru economie”.

„Eu cred că, în acest moment, e bine să păstrăm cota unică, pe termen lung se pot discuta multe variante, dar trebuie să vedem ce ar însemna acest lucru pentru economie, ce ar însemna pentru cetățeni, pentru companii, dacă am avea mai mulți bani la buget, dacă ar însemna o creștere a calității vieții sau nu.

În 2022 sigur rămânem cu sistemul actual, nici nu se poate schimba. Eu nu spun că nu există și alternative, dar în acest moment susțin cota unică. Am susținut și în 2004 și în 2005, problema e că la noi deja nu mai e cotă unică, deja sunt mici diferențe”, a declarat Kelemen Hunor pentru Digi24.

Ce spune liderul UDMR despre afirmația lui Marcel Ciolacu?

Mai apoi, liderul UDMR a comentat afirmația lui Marcel Ciolacu, conform căreia „România nu poate rămâne singura țară din Europa cu cotă unică”.

„Ba da, poate. De ce nu? Nu este o linie roșie și nu este o linie roșie care ne oprește în acest moment, în 2021 n-ai cum să mai schimbi și n-ai voie să mai schimbi. Discuțiile vor dura și eu cred că dacă vrem să facem un lucru bun, mai ales în ce privește sistemul fiscal, cotele de impozitare și așa mai departe, trebuie să lași o perioadă mai lungă de timp de analiză, ce efecte vor apărea. Nu poți să faci de la o zi la alta. Eu nu spun că nu se poate face dar degeaba propui pentru a doua zi o astfel de schimbare, că nu va funcționa”, a completat Kelemen Hunor.

De asemenea, acesta a fost întrebat și despre posibila renegociere a PNRR, care a fost discutată anterior de liderul PSD. Astfel, Kelemen Hunor a spus că „unele chestiuni pot fi rediscutate”, însă nu în acest moment deoarece „în primul an nu se pune problema renegocierii”.

„Bănuiesc că anumite chestiuni pot fi rediscutate la un moment dat, dar nu acum. Acum e imposibil, acum ar trebui să lansezi proiecte, să mergi spre a asigura reformele necesare. Anul viitor, noi, dacă nu mă înșel, undeva până-n iulie, trebuie să mergem cu prima raportare, nu numai noi, toate țările din UE. Acolo, dacă reformele nu sunt, riști să pierzi banii.

Eu cred că în primul an nu se pune problema renegocierii, apoi dacă apar ajustări în investiții, da. Dacă apar ajustări în zone precum Green Deal-ul și trecerea la un alt sistem, eu cred că România trebuie să se gândească la o perioadă de tranziție mai lungă”, a conchis acesta.