Politicienii, dar şi opinia publică, dezbat intens în această perioadă subiectul alegerilor locale şi dacă ar fi oportună amânarea acestora, în contextul situaţiei epidemiologice tot mai îngrijorătoare din România.

Ce părere are însă Kelemen Hunor, liderul UDMR? Acesta a declarat că scrutinul programat pentru 27 septembrie nu ar trebuie amânat, pentru că asta nu ar rezolva nimic şi chiar ar genera alte probleme. În schimb, liderul maghiar vine cu o soluţie care ar putea reduce riscul îmbolnăvirilor: dublarea numărului de secţii de votare.

“Cu amânarea alegerilor nu vom rezolva absolut nimic, vom crea alte probleme. În acest moment, eu nu cred că amânarea alegerilor ar fi o soluție bună pentru autoritățile locale, ci ar amâna doar până când, până unde, până anul viitor? Și ce se va rezolva?

Rămân autoritățile locale cu primari și consilieri locali, care nu au mandatul reînnoit, nu au legitimitatea necesară pentru a munci. Eu cred că în ziua alegerilor, prin dublarea secțiilor de votare, se poate reduce riscul de îmbolnăvire și asta ar fi soluția pentru ziua alegerilor”, a declarat Kelemen Hunor pentru RFI.

“Nu se știe când va fi valul doi, cum va arăta valul doi”

Preşedintele UDMR mai arată că deocamdată nu se cunoaşte suficient despre acest virus şi nu se pot aduce argumente solide în favoarea amânării alegerilor pentru undeva spre mai-iunie 2021, pentru că nu putem ştii cum va arăta situaţia atunci în România, din punct de vedere medical.

“Dacă amânăm, atunci înseamnă că undeva anul viitor în mai, în iunie, putem organiza, nu cred că pot fi organizate mai repede. Pentru că nu cunoaștem foarte-foarte multe încă despre acest virus, nu se știe când va fi valul doi, cum va arăta valul doi, dacă va fi în primăvara anului viitor, dacă va fi în iarna care ne așteaptă, o iarnă oricum dificilă. Deci din acest punct de vedere, nici științific nu poți să aduci argumente că va fi mai bine peste jumătate de an, peste un an, peste cât timp, din păcate”, a mai precizat Kelemen Hunor.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin