Împreună cu alţi ziarişti de investigaţie din Bulgaria, Ungaria, Serbia, Marea Britanie, SUA şi Ucraina, ei au studiat timp de şase luni acţiunile grupurilor criminale organizate care folosesc paradisurile fiscale pentru activităţi de spălare de bani, ascundere de active şi evaziune fiscală, scrie PRNewswire. Investigaţia s-a desfăşurat în paradisurile fiscale cum ar fi statul american Delaware, Insulele Cayman, Seychelles, Noua Zeelandă, dar şi în ţări ca România şi Ucraina. Pentru a pătrunde în lumea acestor acţiuni ilegale jurnaliştii au lucrat sub acoperirea de oameni de afaceri. Astfel, cu ocazia întâlnirilor şi consultanţei online, ei au fost sfătuiţi cum să evite plata taxelor folosindu-se de mecanismele fiscale din ţările analizate.
Premiul a fost decernat cu ocazia Conferinţei pentru Investigaţii Jurnalistice Globale (Global Investigative Journalism Conference), care a avut loc la Kiev între 13 şi 16 octombrie. Cu acest prilej a susţinut un discurs şi Nick Davies, investigatorul celebrului caz Murdoch.
Alţi finalişti ai acestei ediţii au fost şi investigatorii schemei de distribuţie a medicamentului Tamiflu, traficul cu fiinţe umane în America Latină, problemele angajaţilor străini de la bazele americane din Afganistan şi Irak, crimele Corpului Păcii şi pirateria. În total au fost evaluate 70 de anchete jurnalistice din 30 de ţări.
Premiul Daniel Pearl este decernat de două ori pe an de Consorţiul Internaţional pentru Investigaţii Jurnalistice (International Consortium of Investigative Journalists). El este acordat pentru a distinge anchetele jurnalistice transfrontaliere. Daniel Pearl este un jurnalist american care a lucrat pentru ziarul Wall Street Journal înaintea răpirii şi uciderii sale de către organizaţia Al Qaida în timp ce desfăşura o investigaţie în Pakistan.
Sursa: Agerpres