Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis, în principiu, contestația în anulare în cazul dosarului Ferma Băneasa. Judecata pe fond a fost fixată pentru ziua de 22 aprilie. Obiectul dosarului este constituit din infracțiuni de corupție.

Judecătorii ÎCCJ Dan Enescu și Alexandra Rus au admis, în 25 martie, în principiu contestația în anulare depusă de avocatul Robert Roșu și celelalte persoane executate în dosarul Fermă Băneasa de către completul de judecători format din Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Ilie.

Judecătoarea Rodica Aida Popa de la Înalta Curte de Casație și Justiție, colegă de complet cu Enescu și Rus, a făcut opinie separată în sensul respingerii că inadmisibilă a contestației în anulare.

Motivul care a stat la baza depunerii contestației în anulare a fost reprezentat de o dezvăluire făcută în exclusivitate de către Lumea Justiției: Florentina Dragomir nu a depus jurământul când a fost numită judecătoare după ce activase că procuroare.

Astfel, potrivit Noului Cod de Procedură Civilă, hotărârea dată în recurs a fost pronunțată de o instanță necompetentă absolut sau cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanței și, deși se invocase excepția corespunzătoare, instanța de recurs a omis să se pronunțe asupra acesteia.

Decizia judecătorilor de la ÎCCJ

„Cu majoritate:

Admite în principiu contestația în anulare declarată de contestatorii Benyamin Steinmetz, Mușat Apostol, Delcea Valentin, Mateescu Lucian-Claudiu, Tal Silberstein, Dima Niculae, Marcovici Marius-Andrei, Dicu Corina Teodora, Truică Remus, Chiriac Theodor, Olteanu Gheorghe, Andronic Dan-Cătălin, Roșu Robert Mihăiță, SC Reciplia SRL, Jecu Nicolae, Popa Caterina și Gheorghiță Dragomira împotriva deciziei nr. 382/A din dată de 17 decembrie 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală, pronunțate în dosarul nr. 345/64/2016.

Fixează termen pentru judecarea pe fond a contestației în anulare la dată de 22 aprilie 2021, cu citarea părților.

Respinge, că nefondată, cererea de suspendare a hotărârii atacate.

Definitivă. Pronunțată în ședința publică, azi, 25 martie 2021.

Cu opinia separată a doamnei judecător Rodica Aida Popa în sensul respingerii, că inadmisibilă, a contestației în anulare declarate de contestatorii Benyamin Steinmetz, Mușat Apostol, Delcea Valentin, Mateescu Lucian-Claudiu, Tal Silberstein, Dima Niculae, Marcovici Marius-Andrei, Dicu Corina Teodora, Truică Remus, Chiriac Theodor, Olteanu Gheorghe, Andronic Dan-Cătălin, Roșu Robert Mihăiță, SC Reciplia SRL, Jecu Nicolae, Popa Caterina și Gheorghiță Dragomira împotriva deciziei nr. 382/A din dată de 17 decembrie 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală, pronunțată în dosarul nr. 345/64/2016. Respinge, că nefondată, cererea de suspendare a hotărârii atacate”, se arată în minuta dosarului.