Fostul vicepreşedinte Joe Biden a revendicat vineri victoria în cursa Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului care va participa la alegerile prezidenţiale din noiembrie, în care îl va înfrunta pe preşedintele Donald Trump, relatează DPA şi Reuters.

“A fost o onoare să concurez alături de unii dintre cei mai talentaţi candidaţi pe care Partidul Democrat i-a avut vreodată şi sunt mândru să spun că intrăm în aceste alegeri generali ca partid unit”, a precizat Biden într-un comunicat.

Un candidat are nevoie de 1.991 delegaţi pentru a-şi asigura nominalizarea. Biden a atins acest prag după ce vineri au venit rezultatele de la alegerile primare din şapte state şi districtul Columbia, care s-au desfăşurat în cursul săptămânii.

Ultimul contracandidat democrat al lui Biden, Bernie Sanders, ieşise totuşi din cursă în aprilie

Realizarea este totuşi o formalitate, după ce ultimul său contracandidat, senatorul de Vermont Bernie Sanders, a ieşit din cursa pentru învestitura democrată în luna aprilie.

Mai mult de douăsprezece state americane şi-au întârziat scrutinele din alegerile primare ori au schimbat sistemul la unul de votare prin e-mail din cauza preocupărilor pentru sănătatea publică, în contextul pandemiei de COVID-19.

Joe Biden a fost senator al Partidului Democrat timp de decenii şi apoi vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama, scrie Agerpres.

Ce spune Joe Biden despre violenţele din SUA, dar şi despre poziţia lui Trump?

Recent, Joe Biden a criticat violenţele care au cuprins zeci de oraşe din Statele Unite, în urma uciderii afro-americanului George Floyd.

„A manifesta împotriva unei astfel de brutalităţi poliţieneşti este un drept şi o necesitate. Incendierea oraşelor şi distrugerea gratuită nu sunt”, a afirmat el.

Totuşi, democratul a denunţat şi răspunsul disproporţionat al lui Donald Trump la adresa protestatarilor: „El folosește armata americană contra americanilor”, a scris Joe Biden pe Twitter.