"Preţul va varia pe piaţă în funcţie de fluctuaţia de dobânzi în piaţa interbancară. Spre exemplu, titlul de stat este remunerat cu o dobândă de 2,15% şi, după jumătate de an, deţinătorul îl vinde, iar piaţa ar fi la 2,5% dobândă, ar avea o pierdere, pentru că cel care va cumpăra titlul (banca – n.r.) trebuie să se împrumute cu 2,5% pentru a plăti titlul", a explicat Jiru.

Pe de altă parte, dacă dobânzile din piaţă sunt sub 2,15% la momentul vânzării, deţinătorul primeşte mai mult, pentru că cel care îl cumpără îşi asigură o dobândă mai mare decât cea din piaţă.

Pe de altă parte, dacă titlurile se vând înainte de împlinirea unui an de deţinere, posesorul pierde integral dobânda, iar dacă se vând în al doilea an de deţinere se pierde doar dobânda pentru al doilea an.

Totodată, la tranzacţionarea pe Bursă, se plăteşte şi un comision, care este limitat la băncile din consorţiul de intermediere la maxim 0,1%. Însă ceilalţi intermediari pot aplica propria politică de comisionare.

Titlurile de stat pentru populaţie din emisiunea Fidelis Centenar sunt tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti începând de vineri, 5 august 2016, iar deţinătorii de titluri le pot tranzacţiona la preţurile cotate în mod transparent la BVB, în prima zi de listare preţul fiind de 100,57 lei/titlu.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, vineri, că emisiunea de titluri de stat pentru populaţie a fost suprasubscrisă de peste şapte ori, Ministerul Finanţelor Publice reuşind să atragă mai multe de 735 de milioane de lei, în condiţiile în care valoarea iniţială a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei. AGERPRES