Palatul Élysée s-a mişcat foarte repede după anunţul demisiei premierului francez: preşedintele Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar al unei localităţi din Pirineii francezi, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.

Jean Castex, în vârstă de 55 de ani, fost colaborator al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, îl înlocuieşte pe Edouard Philippe, care a demisionat în cursul zilei de vineri. Castex este absolvent al ENA, celebra Şcoală Națională de Admnistrație, şi este un om de teren și un apropiat al aleșilor francezi, două atuuri de care va avea nevoie Emmanuel Macron în următorii doi ani ai mandatului său, scrie RFI.

Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul prezidenţial.

După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a “vestelor galbene” şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să “se reinventeze”, scrie Agerpres.

Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022, mai scrie AFP.

Care a fost motivul demisiei lui Edouard Philippe

Guvernul francez condus de prim-ministrul Edouard Philippe a demisionat vineri. Philippe şi echipa sa vor asigura gestionarea treburilor curente până la numirea unui nou executiv, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la sfârșitul lunii iunie, peste jumătate dintre francezi doreau ca Edouard Philippe să își păstreze funcția de șef de cabinet şi după alegerile municipale, al cărui al doilea tur a avut loc duminică. Premierul francez şi-a anunțat demisia la doar câteva zile după ce a câştigat alegerile în orașul Le Havre (port important din nordul țării), obţinând 58,8% din voturi în cel de-al doilea tur al alegerilor municipale.

„Suntem fericiți aici în Le Havre, vom sărbători această victorie”, a reacționat atunci Edouard Philippe.