Toți șoferii trebuie să știe asta! S-a schimbat legea privind valabilitatea ITP-ului

Anumite categorii de conducători auto din România trebuie să efectueze inspecția tehnică periodică (ITP) de două ori pe an, ca urmare a promulgării legii de către președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a semnat legea marți, care aprobă Ordonanța Guvernului nr. 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.

Potrivit acestui act legislativ, sunt exceptate de la obligația de a efectua ITP-ul vehiculele lente, adică mașinile cu o viteză maximă construită de până la 25 km/h.

Scopul principal al acestei legi este să clarifice anumite aspecte legate de efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, să reglementeze atestarea profesională a personalului specializat din domeniul transportului rutier și să alinieze unele dispoziții privind încheierea și executarea contractelor de transport pentru transporturile efectuate în interiorul țării.

Care sunt excepțiile

Vehiculele care se încadrează în categoria vehiculelor lente, inclusiv cele cu o viteză maximă constructivă de până la 25 km/h, vehiculele cu șenile, tramvaiele și cele cu tracțiune animală sunt exceptate de la obligația de a efectua inspecția tehnică periodică (ITP).

În schimb, conform noilor reglementări, se stabilește că toate autovehiculele utilizate în serviciul de închiriere (Rent Car) trebuie să efectueze ITP-ul de două ori pe an, la intervale de șase luni. Această regulă se aplică atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât și celor utilizate în serviciul de închiriere.

Pe lângă aceste modificări, legea promulgată de președintele Klaus Iohannis clarifică și unele dispoziții referitoare la examinarea persoanelor care doresc să obțină atestarea inițială pentru conducerea vehiculelor destinate transportului de persoane sau de mărfuri.

Inspecția tehnică periodică (ITP) rămâne obligatorie pentru toți șoferii și are rolul de a asigura că vehiculul este în stare sigură pentru circulație, contribuind la reducerea riscului de accidente.

Verificarea este obligatorie pentru toți

Reamintim că inspecția tehnică periodică (ITP) este obligatorie pentru toți șoferii. Aceasta are rolul de a garanta că vehiculul este sigur pentru circulație și de a reduce riscul de accidente. Defectele ascunse pot periclita siguranța și pot duce la pierderea dreptului de a conduce.

Printre piesele care pot cauza probleme la inspecția tehnică periodică (ITP) se numără:

  • filtrul de particule
  •  nivelurile de fluide, cum ar fi uleiul, lichidul de răcire și lichidul de frână

Este esențial să verificăm aceste componente pentru a ne asigura că mașina funcționează corect și pentru a trece cu succes de ITP.