ANAF pierde procese pe bandă rulantă! Are de plătit 245 de milioane de lei

Un raport al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) arată că în primele șase luni ale acestui an 38% din deciziile definitive pronunțate de instanțele judecătorești în cadrul unor astfel de procese sunt în favoarea celor care au contestat controalele sumele pe care le au de plată. În 2020, o treime din aceste procese au fost pierdute de către instituție.

În aceeași situație s-a aflat și Dumitru Luca, patronul unei agenții de turism. Acesta a luptat 4 ani în instanță pentru anularea unei amenzi în valoare de 10.000 de lei, dată de ANAF firmei sale.

”Deși în primă instanță nu mi s-a dat dreptate, în final instanța a constatat că nici cei care au aplicat sancțiunea nu-și cunoșteau reglementările cu privire la transmiterea deciziei pentru că există și acolo niște termene și au transmis-o cu mult peste termenul legal, deci era din start prescrisă.”, spune acesta.

Anul trecut, ANAF a pierdut 34% din procesele intentate de către cei care au contestat amenzi, procentul ajungând în primele șase luni ale acestui an la 38%.

”Nu înțeleg legislația și o aplică eronat”

Avocatul Gabriel Biriș spune că în ultima perioadă există multe acțiuni ” admise de instanță împotriva ANAF-ului”, subliniind că acestea vor deveni și mai multe cât de curând.

”De la faptul că nu înțeleg legislația și o aplică eronat, se întâmplă situații în care anumite comportamente au fost tolerate. ANAF a zis că acel comportament era bun și apoi se schimbă și încep să emită decizii de impunere. În ultima perioadă vorbim de foarte multe acțiuni admise de instanță împotriva ANAF-ului și vom vedea încă și mai multe, în special datorită faptului că acum au ajuns să fie judecate multe acțiuni care au fost suspendate de-a lungul timpului, datorită faptului cu ANAF-ul a făcut plângeri penale care s-au soluționat cu neînceperea urmăririi penale și s-au reluat judecățile. Depinde foarte mult de sumă, dacă vorbim de sume mari, unde recursul e de competența ICCJ, procesul durează 4-5 ani, unde e de curți de apel, vorbim de 2-3 ani.”, spune acesta.

Firmele mai mari sunt cele care sau ANAF-ul în judecată, în timp ce micii contribuabili preferă să plătească sumele respective.

Autoritățile promit digitalizarea și în acest domeniu

Autoritățile promit că toate problemele vor fi rezolvate și că relația dintre contribuabil și ANAF se va îmbunătăți odată cu digitalizarea acestui sector.

”În continuare se vorbește de proiecte de digitalizare, dar ar trebui să vorbim de baze de date comune, una singură, de fapt, care să fie administrată integrat ca să dai servicii de calitate contribuabililor. Instituțiile stau pe bazele de date ca pe sfintele moaște, pentru că le văd ca pe o sursă de putere.”, spune avocatul Gabriel Biriș.