Produse cu mucegai la Carrefour și Mega Image. ANPC a dat amenzi uriașe. Inspectorii au făcut controale în zonele alimentare ale marilor magazine. În data de 04.11.2021, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB) a verificat respectarea prevederilor legale din domeniu, în zonele alimentare ale magazinelor Carrefour Băneasa și Mega Image Balotești.

În urma controlului, au fost constatate următoarele deficiențe:

– comercializarea unor legume si fructe cu modificari organoleptice (consistenta moale, mucegai, lovituri mecanice).
– igienizarea necorespunzatoare a interiorului rotisorului (resturi alimentare, urme de arsuri, strat gros de grasime, grilajul de la gura de ventilatie murdar).
– comercializarea unor produse de cofetărie cu zone cu mucegai de culoare alb-gri.
– utilizarea, în spațiul de prezentare in vederea comercializarii produselor de cofetarie a unor vitrine cu prajituri si torturi unde a fost constatata prezența de praf și resturi alimentare;
– în laboratorul de panificatie existau agregate cu prezență de praf și grăsime arsă în start gros
– în laboratorul cofetărie-patiserie, în camera frigorifică de depozitare a preparatelor semifinite, exista un agregat de răcire în vecinătatea căruia a fost constatată o zonă cu depuneri consistente de praf, grăsime, zone de rugină și mucegai din cauza condensului

Ce sancțiuni a dat ANPC

În urma neregulilor descoperite, comisarii CPCMB au sancționat contravențional operatorii economici, cu amenzi în valoare de 13.000 lei. Ei au dispus și o serie de măsuri complementare. Mai exact, inspectorii ANPC au decis oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare cu deficiențe. Ei au mai hotărât și oprirea temporara de la prestarea serviciului de rotisat (rotisor) – Mega Image.

În urmă cu o zi, ANPC a descoperit și o serie de nereguli la magazinele Ikea din București. În urma controalelor, inspectorii ANPC au decis închiderea unității Ikea Pallady. S-a întâmplat în data de 04.11.2021, când comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB) a verificat respectarea prevederilor legale din domeniu, în zonele alimentare ale ambelor magazine pe care operatorului economic SC IKEA ROMANIA SA le deține în Capitală.

S-a descoperit utilizarea unor vitrine frigorifice care prezentau: zone cu rugină, mucegai, cu acumulări de apă, insecte moarte, resturi alimentare în strat grosier și praf la zona ventilatoarelor. De asemenea, s-a văzut că un strat grosier de praf și grăsime se afla și pe sitele ventilatoarelor din camerele frigorifice de depozitare a fructelor și legumelor, a preparatelor reci din unitatea proprie și a cărnii refrigerate. Un alt aspect a vizat informarea incompletă a consumatorilor la locul de comercializare a produselor provenite din materie primă congelată.

Nereguli grave și la magazinele IKEA

Inspectorii ANPC au acuzat și comercializarea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare, precum și fără menționarea datei limită de consum. O altă neregulă a fost nerespectarea temperaturilor de expunere de minimum + 60 grade, C pentru preparatele calde, respectiv maximum + 8 grade C pentru preparatele reci.

Ca atare, comisarii CPCMB au sancționat contravențional operatorul economic, cu amendă în valoare de 20.000 lei. Ei au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor pentru vitrinele asistate la care au fost constatate deficiențele menționate, până la remedierea neregulilor – IKEA Băneasa. În plus, au hotărâtoprirea temporară a prestării serviciilor și a comercializării de produse în zonele de servire restaurant și cafenea – IKEA Pallady. S-a propus și oprirea temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni – IKEA Pallady.