Israelul, fără Benjamin Netanyahu! După o lungă perioadă de incertitudine politică, la Tel Aviv se limpezesc apele.

O coaliției a partidelor de opoziție, susținută inclusiv de partidele arabe, va prelua guvernarea.

Israelul, fără Benjamin Netanyahu! Acord final pentru a formarea unui nou guvern

Partidele de opoziție din Israel au ajuns la un acord final pentru a forma un nou guvern, înlăturându-l astfel de la putere, după nu mai puțin de 12 ani, pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria țării.

Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid a anunțat, miercuri noapte, un guvern de coaliție format din opt formațiuni politice.

Guvernul va fi unul „de rotație” – Naftali Bennett, șeful partidului naționalist Yamina va deveni premier inițial, iar la jumătatea mandatului, funcția va fi preluată de Lapid. Lapid ar urma să devină premier în 27 august 2023.

Guvernul urmează să fie votat în Knesset, însă, aritmetica parlamentară arată că acesta urmează să obțină votul de încredere, potrivit bbc.com.

”Fără Bibi, asta e fixația”

Lapid a anunțat, într-un comunicat, că l-a informat pe președintele țării, Reuven Rivlin de succesul negocierilor:

”Mă angajez că acest guvern va lucra în slujba tuturor cetățenilor israelieni, cei care l-au votat și cei care nu l-au votat. Își va respecta adversarii și va face tot ce îi stă în putere să unească toate părțile societății israeliene”.

Ultranaționalistul Naftali Bennett și centristul Yair Lapid vor fi premieri cu schimbul și vor avea susținere inclusiv de la unul dintre partidele arabe. Ideologia nou-formatei alianței e una simplă.

„În ebraică se spune „Lo-Bibi”, „Lo” înseamnă nu. Fără Bibi, asta e fixația. Să se scape de Bibi Netanyahu. Cel mai de extremă dreaptă și religios este Bennett. Urmează apoi extremă dreaptă Lieberman, dar Lieberman nu este religios, este laic convins.

Likudul trece în opoziție

Lapid este laic convins fiind centrist. Și tot aici să ai și partidul de extremă dreaptă Meretz, care sunt niște pro-arabi ce nu îți poți imagina”, a explicat jurnalistul Mario Varga.

Netanyahu și partidul său, Likud, vor merge acum în opoziție.

Likud a câștigat cele mai multe locuri în Parlament la alegerile neconcludente din Martie, însă premierul în exercițiu nu a putut forma un guvern după primirea unui nou mandat.

Judecat cu privire la corupţie în trei dosare, Netanyahu este primul şef de Guvern israelian judecat penal în timpul mandatului, un proces care l-ar putea prinde din urmă dacă nu mai este premier.