Fundamentele economice externe, respectiv deficitul de cont curent şi datoria externă pe termen scurt, au înregistrat o îmbunătăţire evidentă, ceea ce a dus la stabilitatea cursului de schimb, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

„Există o îmbunătăţire evidentă a fundamentelor economice care au determinat reducerea ratingului României şi presiunile asupra cursului. Unii, săracii, aşteaptă de şase luni să se facă cursul 4,7 lei/euro”, a spus Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a mai arătat că există o acoperire a deficitului de cont curent de peste 100% din investiţii străine, ceea ce duce la crearea unui surplus pe piaţa valutară.

Principalul exces al României a fost deficitul de cont curent

„Suntem prudenţi, pentru că trăim într-o lume în care fluxurile de capital, operaţiunile de hedging, pot să domine piaţa la un anumit moment”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a explicat că îmbunătăţirea fundamentelor externe a dus la stabilitatea cursului de schimb.

El a mai precizat că principalul exces al României a fost deficitul de cont curent, care probabil se va reduce în acest an.

„Descurajăm deprecierea cursului”

Ajustarea economiei a avut loc mult mai rapid decât s-a anticipat, iar Banca Naţională a României (BNR) acţionează în sensul opririi acestui proces prin descurajarea deprecierii monedei naţionale, a declarat guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu.

„Din punctul nostru de vedere oprim această ajustare pentru că noi descurajăm deprecierea cursului. De ce s-ar deprecia când ai o ajustare de deficit la jumătate şi investiţii străine peste acesta (….) Parcă n-aş încuraja nici o apreciere de curs”, a spus Isărescu.

El a explicat că nu ar opta pentru o revenire imediată pe apreciere în condiţiile în care exportatorii vor avea nevoie de o perioadă de stabilitate a cursului pentru a-şi putea face planurile de afaceri.

„Pe noi nu ne prea avantajează o volatilitate de curs, pentru că exporturile trebuie să se aşeze, să aibă şi oamenii ăia încredere când reiau exporturile. Noi nu am încurajat niciodată volatilitatea”, a adăugat Isărescu.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Isărescu: „Populaţia şi-a redus consumul”.