Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale de la 19% la 24% va conduce într-o primă rundă la o creştere a preţurilor cu 3%, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care consideră că efectele de runda a doua vor fi modeste, respectiv o creştere de 1% a preţurilor.

„Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariu de bază, pentru că existã un deficit pronunţat de cerere şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti”, a spus Isărescu.

El a explicat că, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA va fi undeva la 4%.

Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.

Imediat, în şedinţa din 30 iunie, CA al BNR a blocat scăderea dobânzii de politică monetară, anunţând totodată trecerea la o gestionare „fermă” a lichidităţii din sistemul bancar.

La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3% plus minus un punct procentual.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

SURSA: Mediafax