Anul trecut inflaţia a ieşit, pentru a patra oară consecutiv, din ţinta stabilită de Banca Naţională, de această dată din cauza creşterii preţului ţigărilor. BNR spune că atingerea ţintei este un deziderat secundar.

„Sustenabilitatea procesului dezinflaţionist este mai importantă decât ţintirea inflatiei”, a declarat marţi, in cadrul unui simpozion, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Anul trecut în Romania rata inflaţiei, calculată prin înmulţirea ratelor lunare, a fost de 4,74%. La aceasta au contribuit cu 3,6 procente bunurile alimentare şi nealimentare şi cu 1,1 procente serviciile. Inflaţia nu s-a încadrat niciodată, până acum, în intervalul stabilit de Banca Naţională ca ţintă. Ţara noastră a ratat obiectivul de patru ori consecutiv.  Dintre alte ţări europene, Bulgaria a avut in 2009 o rată a inflaţiei de 1,6%, Republica Cehă 0,6%, iar Ungaria 5,4%. Letonia însă, a intrat in criză cu inflatie şi a ieşit cu deflaţie (-1,4).

Inflaţia a luat foc de la iarba dracului

În 2009, preţul ţigărilor a urcat cu aproximativ 38,6% consemnând, de departe, cea mai importantă creştere dintre produsele aflate în coşul de consum.  De asemenea, ţigările au înregistrat şi cea mai mare creştere a ponderii în coşul de consum (5,1%).Aproape o treime(30,5%)  din locuitorii României de peste 15 ani, sunt fumători. Acestea sunt motivele pentru care produsele din tutun au dat peste cap toate calculelel băncii centrale în privinţa creşterii preţurilor. Vinovat oficial pentru ratarea ţintei în 2009 este, după cum susţin şi oficialii BNR, tutunul. Practic, dintr-o creştere de ansamblu de 4,75% a preţurilor, ţigările au contribuit cu aproximativ 1,9%.