Unități ale Gărzilor Revoluționare au fost trimise în regiunea Nagorno-Karabah din cauza conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia. Misiunea lor este „protejarea intereselor naționale și menținerea păcii și securității”.

Iranul trece la ofensivă. Republica Islamică a desfășurat trupe de-a lungul frontierei sale cu Azerbaidjanul și Armenia după nişte tiruri efectuate pe teritoriul său din Nagorno-Karabah, unde cele două țări sunt în conflict, a declarat duminică (25 octombrie) armata ideologică a Republicii Islamice, conform lepoint.fr

Scena unor lupte violente între forțele armene și azere

O enclavă separatistă armeană din Azerbaidjan, teritoriul Nagorno-Karabah, aflat la granița cu Iranul, este scena unor lupte violente între forțele armene și azere de la sfârșitul lunii septembrie.

Unități ale Gărzilor Revoluționare „au fost trimise și staționate în regiune din cauza conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia„, a declarat comandantul forțelor terestre ale Armatei Ideologice din Iran, Mohammad Pakpour. Misiunea lor este „să protejeze interesele naționale și să mențină pacea și securitatea”, a adăugat el, citat de agenția de stat iraniană Irna. Potrivit acestuia, Iranul respectă integritatea teritorială a vecinilor săi, dar „orice modificare” a frontierelor este „o linie roșie pentru Republica Islamică”.

Rachete și obuze de mortiere au lovit sate din districtul iranian Khoda Afarin

În ultimele săptămâni, rachete și obuze de mortiere au lovit sate din districtul iranian Khoda Afarin, învecinat cu Nagorno-Karabah, potrivit presei iraniene. „Dacă astfel de tiruri se vor repeta, Iranul nu va rămâne indiferent”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe la mijlocul lunii octombrie.

Iranul, care menține relații bune cu Armenia și Azerbaidjanul, le-a cerut în repetate rânduri acestor două țări să înceteze ostilitățile și s-a oferit să le fie mediator.