Secretarul de Stat adjunct al SUA Stephen Biegun s-a întâlnit sâmbătă cu miniştrii de externe ai celor două ţări, a precizat diplomaţia americană într-un comunicat. Cu o zi înainte, secretarul de stat american, Mike Pompeo, i-a primit pe omologii săi azer, Djeyhun Bairamov, şi apoi pe cel armean, Zohrab Mnaţakanian, dar nu a avut loc o întâlnire în trei.

„Armistiţiul umanitar va intra în vigoare la ora locală 08.00 (04.00 GMT), la 26 octombrie”, potrivit declaraţiei publicate de Departamentul de Stat american.

Acuzațiile sunt reciproce

Cele două ţări se acuză reciproc de atacarea populaţiei civile de la izbucnirea ostilităţilor, pe 27 septembrie, în această regiune azeră muntoasă controlată de separatiştii armeni susţinuţi de Erevan, notează agerpres.ro.

Nu este pentru prima dată când cele două ţări se angajează în favoarea unei încetări a focului. Declaraţia comună subliniază, de altfel, că miniştrii „au reafirmat angajamentul ţărilor lor de a pune în aplicare şi a respecta armistiţiul umanitar încheiat la Moscova, la 10 octombrie, şi confirmat într-o declaraţie publicată la Paris, la 17 octombrie”.

Încetarea focului nu a fost respectată până în prezent

Washingtonul face parte, împreună cu Franţa şi Rusia, din Grupul de la Minsk, format în urmă cu mulţi ani de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a fi principalul mediator în acest conflict.

Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc că au încălcat noua încetare a focului care a intrat în vigoare pe 18 octombrie, iar Crucea Roșie a fost împiedicată astfel să își îndeplinească misiunea de recuperare a celor decedați, dar și schimbul de prizonieri.
Baku și Erevan se acuzau reciproc că au încălcat încetarea focului care a intrase în vigoare pe 18 octombrie la miezul nopții, ora locală. Așa cum se întâmplase şi cu o săptămână în urmă, după primul armistițiu încheiat la Moscova sub presiunea președintelui rus Vladimir Putin. O primă încetare a focului umanitară care nu a fost respectată niciodată, împiedicând Crucea Roșie să își îndeplinească misiunea de recuperare a cadavrelor combatanților abandonați pe „linia de contact” și schimbul de prizonieri de război, transmite Le Figaro.

Au fost necesare câteva zile pentru ca diplomații din Grupul Minsk, coprezidat de Franța, Rusia și Statele Unite, să determine Azerbaidjanul și Armenia să fie de acord cu textul, pe baza acordurilor de la Moscova din sâmbăta precedentă. Un text obținut forţat aproape, „dar care este exact același pentru ambele părți, lucru care nu se mai întâmplase de mult timp”, a subliniat un diplomat occidental.