„În curând, numărul necesar de aceste avioane va fi produs şi pus în serviciul forţelor aeriene", a declarat sâmbătă ministrul apărării, Amir Hatami, la o ceremonie de lansare a producţiei, transmisă la televiziune. 

Iranul spune că avionul Kowsar este „100% producţie internă" şi poate transporta diferite arme, urmând a fi folosit pentru scurte misiuni aeriene de sprijin. 

Totuşi, unii experţi militari consideră că acest avion de luptă este o copie la indigo a unui model F-5 produs pentru prima dată în SUA în anii '60. 

Conform Agerpres, forţele aeriene iraniene au fost limitate probabil la doar câteva zeci de avioane de luptă: fie ruseşti, fie modele americane vechi, achiziţionate înainte de Revoluţia din Iran din 1979. 

Teheranul a trimis armament şi mii de soldaţi în Siria pentru a sprijini forţele preşedintelui Bashar al-Assad, dar a trebuit să se bazeze pe Rusia pentru sprijin aerian, din cauza lipsei unei forţe aeriene solide.

Iranul a lansat în 2013 ceea ce a descris ca fiind un avion de luptă nou, conceput intern, numit Qaher 313, dar unii experţi şi-au exprimat dubiile în legătură cu viabilitatea avionului la acel moment.