UPDATE

Bilanţul victimelor a fost actualizat. 103 oameni şi-au pierdut viaţa, potrivit autorităţilor.

Ştirea iniţială

Cel puţin 73 de persoane au fost ucise în Iran. Tragedia a avut loc după ce s-au produs explozii într-un oraş unde avea loc o ceremonie. Presa de stat relatează că aceasta marca asasinarea, în 2020, într-un atac american în Irak, a generalului iranian Qassem Soleimani.

Sute de oameni au fost răniți în urma exploziilor din Iran

Simultan, 170 de persoane au fost rănite în dubla explozie produsă miercuri, 3 decembrie, în apropierea mormântului generalului Qassem Soleimani. Totuși, unele agenţii de ştiri iraniene susțin că numărul răniţilor este mult mai mare, conform Reuters.

Potrivit informațiilor distribuite de televiziunea de stat, salvatorii de la Semiluna Roşie au reacționat imediat pentru a îngriji răniții. Aceștia se adunaseră pentru a marca patru ani de la moartea influentului general Soleimani.

„Echipele noastre de intervenţie rapidă evacuează răniţii… Dar există valuri de mulţimi care blochează drumurile”, a declarat Reza Fallah, şeful Semilunii Roşii din provincia Kerman, potrivit sursei menționate.

Atentatul a avut loc în apropierea mormântului generalului

Atentatul a avut loc în apropierea mormântului generalului Gărzilor Revoluţionare iraniene Qasem Soleimani. Astfel, a fost lovită o procesiune cu sute de persoane care se desfăşura în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din oraşul Kerman, în sudul ţării.

„Mai multe butelii cu gaz au explodat pe drumul care duce la cimitir”, relata Nournews.

Prima explozie a avut loc la 700 de metri de mormântul lui Soleimani. A doua a avut loc la un kilometru distanţă, în timp ce pelerinii vizitau locul, a relatat agenţia oficială IRNA.

Cine a fost generalul iranian Qassem Soleimani

Sursa menționată notează că generalul din Iran a fost un arhitect al politicii iraniene în întreaga regiune, în calitate de comandant al braţului pentru operaţiuni externe al Gardienilor Revoluţiei, Forţa Quds.

A fost responsabil de misiunile clandestine ale Forţei Quds. S-a ocupat și de furnizarea de îndrumare, finanţare, arme, informaţii şi sprijin logistic pentru guvernele şi grupurile armate aliate, inclusiv Hamas şi Hezbollah.

Amintim că atentatele de la Kerman au avut loc la o zi după ce nr.2 al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a murit într-o explozie la Beirut. Grupările palestiniene şi Hezbollahul libanez au dat vina pe Israel.

În trecut, președintele american Donald Trump, care a ordonat asasinarea lui Soleimani în 2020, l-a descris drept „teroristul numărul unu oriunde în lume”.