Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și omologul său venezuelean Nicolas Maduro au semnat actul respectiv la Palatul Saadabad din nordul Teheranului, cerenomia de semnare fiind transmisă de televiziunea de stat din Iran. Documentul a fost semnat și de către miniștrii de Externe ai celor două state: Hossein Amirabdollahian (Iran) și Carlos Faria (Venezuela).

Planul celor două state include cooperarea în domeniile petrolului, petrochimiei, apărării naționale, agriculturii, turismului și culturii naționale, repararea rafinăriilor venezuelene și exportul de servicii tehnice și de inginerie.

Iran și Venezuela au semnat sâmbătă un plan de cooperare pe 20 de ani

Iranul și Venezuela și-au extins cooperarea externă din 2020, în special în domeniile energetice și petroliere. De altfel, luna trecută, compania de stat iraniană National Iranian Oil Engineering and Construction Co. a semnat un contract nou de circa 110 milioane de euro pentru a repara cea mai mică rafinărie din Venezuela.

„Venezuela a dat dovadă de o rezistență exemplară împotriva sancțiunilor și amenințărilor din partea dușmanilor și a imperialiștilor. Documentul de cooperare pe 20 de ani este o mărturie a voinței celor două țări de a dezvolta legăturile.

Sancțiunile și amenințările împotriva națiunii iraniene în ultimii peste 40 de ani au fost numeroase, dar națiunea iraniană a transformat aceste sancțiuni într-o oportunitate pentru progresul țării”, a declarat sâmbătă președintele iranian Ebrahim Raisi.

Președintele Venezuelei se află într-o vizită oficială de două zile în Iran

La rândul său, președintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat, în cadrul aceleași conferințe de presă, că va face un zbor săptămânal de la Caracas (capitala Venezuelei) la Teheran (capitala Iranului) de pe 18 iulie 2022.

Acesta a sosit vineri, 10 iunie 2022, la Teheran, fiind într-o vizită oficială ce va dura două zile. Nicolas Maduro conduce o delegație politică și o delegație economică de rang înalt.

Menționăm faptul că Ebrahim Raisi și Nicolas Maduro au participat ulterior la o ceremonie specială ce a marcat livrarea către Venezuela a celui de-al doilea petrolier de capacitate de 800.000 de barili dintre cele patru petroliere pe care le-a comandat recent de la compania industrială marină din Iran – SADRA, relatează agenția de presă IRNA.

Amintim faptul că SADRA se află sub incidența sancțiunilor americane de peste un deceniu din cauza legăturilor sale cu Gărzile Revoluționare de Elită ale Iranului.