Prețul petrolului continuă să crească! A trecut de 120 de euro/baril. Decizia care a schimbat tot

Arabia Saudită a decis să majoreze prețurile pentru vânzările pe care le are programate pentru luna iulie, chiar dacă producătorii OPEC+ au decis să accelereze creșterea producției în următoarele două luni.

Pe acest fond, contractele futures la petrol au crescut în cursul zilei de luni, ele ajungând la peste 120 de dolari/baril. Concret, petrolul Brent a crescut cu 68 de cenți (majorare de 0,6%), ajungând la 120, 40 de dolari/baril, după ce a atins un maxim al zilei de 121,95 dolari.

În același timp, contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 61 de cenți (majorare de 0,5%) , ajungând la 119,48 dolari/baril, după ce a atins un maxim în ultimele trei luni de 120,99 dolari.

Prețul oficial de vânzare a fost majorat de Arabia Saudită

Duminică, producătorul petrolier de stat Aramco a anunțat că prețul oficial de vânzare pentru luna iulie a fost majorat pentru țițeiul ușor arab cu 2,10 dolari față de prețul pe care l-a avut în luna iunie.

Presa internațională mai scrie că OSP-ul din iulie este cel mai ridicat din luna mai, atunci când prețurile au atins cote uriașe din cauza îngrijorărilor produse de întreruperea livrărilor din Rusia.

Săptămâna trecută, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații din grupul OPEC+ au decis să majoreze producția în ultimele două luni de vară cu 648.000 de barili/zi sau cu peste 50% decât era inițial planificat. Totuși, în urma acestei decizii, au crescut prețurile la petrol.

În cursul zilei de vineri, Iranul a anunțat că își va majora producția la 4,58 milioane de bpd luna viitoare.

Cererea mare de petrol ar putea să nu fie satisfăcută, chiar dacă decizia OPEC+ este de a accelera creșterea producție, asta din cauză că alocarea sporită este repartizată între toți membrii, printre care și Rusia, care este grav sancționată.

Previziunile de preț au fost majorate

Pe fondul  înăspririi ofertelor rusești și al revenirii întârziate a petrolului iranian, Citibank și Barclays și-au majorat previziunile de preț pe anul acesta, dar și pentru cel viitor.

„Din cele 1,9 milioane bpd de exporturi europene de țiței pe cale maritimă, aproximativ 900.000 bpd ar putea fi redirecționate către alte piețe, cum ar fi China/India, sau ar putea rămâne pe unele piețe europene cu acces limitat la petrolul non-rusesc”, spun analiștii de la Citibank.

Cei de la Barclays se așteaptă ca producția de petrol rusesc să scadă cu 1,5 milioane bpd până la sfârșitul anului 2022.