Producție de țiței a Rusiei a scăzut cu aproximativ un milion de barili pe zi ca urmare a sancțiunilor. OPEC+ caută soluții

Astfel, cele 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și cele 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au subliniat că lucrează pentru a găsi o soluție. Un oficial OPEC+ a declarat că Moscova ar putea conveni ca marii producători să compenseze pentru diminuarea producţiei sale de ţiţei.

Totuși, este posibil să nu se întâmple la reuniunea ministerială de joi şi această acoperire ar putea să nu fie una completă, a dezvăluit sursa respectivă pentru reuters.com

Producţia de petrol a OPEC+ ar urma să fie majorată în luna iulie cu doar 432.000 de barili pe zi

Separat, o altă sursă OPEC+ din zona Golfului Persic, a spus că o decizie cu privire la acest subiect este „foarte posibilă” la reuniunea ministerială de joi. Amintim că OPEC+ urmează să se reunească online joi, 2 iunie, iar analiştii se aşteaptă ca grupul să îşi menţină strategia de a creşte doar modest producţia de ţiţei, în pofida creşterii preţurilor pe piaţa mondială.

Conform analiştilor, în luna iulie producţia de petrol a OPEC+ ar urma să fie majorată cu doar 432.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă practic o respingere a solicitărilor statelor occidentale pentru o creştere mai rapidă a producţiei de ţiţei, în ideea de a provoca o scădere a preţurilor carburanţilor care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Chiar și așa, sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, ar putea conduce la o diminuare a producţiei şi exporturilor de ţiţei ale Rusiei, al doilea mare exportator mondial de petrol, cu până la 2-3 milioane de barili pe zi, potrivit unor diferite estimări.

Aceasta în condiţiile în care Rusia produce deja o cantitate mai mică decât ţinta de 10,44 milioane de barili de petrol pe zi convenită în cadrul OPEC+. Potrivit sursei menționate, în luna aprilie, producţia de petrol a Rusiei a fost de aproximativ 9,3 milioane barili pe zi.