Prețul petrolului se prăbușește pentru a treia zi la rând, pe fondul escaladării blocajelor comerciale globale

Prețurile petrolului au continuat declinul și marți, marcând a treia zi consecutivă de scăderi pe piețele internaționale, pe fondul impasului tot mai evident în negocierile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, dar și al perspectivelor incerte privind relațiile comerciale dintre SUA și India.

Cotațiile petrolului Brent, de referință la nivel global, au pierdut 1,03%, coborând la 68,50 dolari pe baril. În același timp, contractele futures pentru West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august au scăzut cu 1,6%, ajungând la 66,11 dolari pe baril, în timp ce contractele WTI pentru septembrie, considerate mai relevante de către investitori, au înregistrat o depreciere de 1,4%, până la 65,03 dolari.

Blocaj diplomatic între SUA și UE, amenințări de tarife suplimentare

Pe scena diplomatică, surse europene au declarat pentru Reuters că Bruxelles-ul ia în calcul extinderea paletei de măsuri de retorsiune, pe fondul șanselor tot mai reduse de a ajunge la un compromis cu Washingtonul. Președintele american Donald Trump a fixat data de 1 august drept termen-limită pentru încheierea unor acorduri bilaterale, amenințând cu impunerea unor tarife vamale de 30% pentru produsele importate din Uniunea Europeană în lipsa unui consens.

UE, SUA
SURSA FOTO: Dreamstime

Negocierile dintre SUA și India au intrat, de asemenea, într-un con de umbră, potrivit unor surse guvernamentale de la New Delhi, citate de Reuters, ceea ce alimentează suplimentar incertitudinea de pe piața energetică.

„Tarifele revin în centrul atenției pe măsură ce se apropie termenul-limită impus de SUA”, notează analiștii Ritterbusch and Associates într-un raport adresat investitorilor, avertizând asupra riscurilor suplimentare pentru cererea globală de energie.

Dieselul, cel mai afectat de turbulențele pieței

Impactul cel mai puternic s-a resimțit pe segmentul dieselului, combustibil esențial pentru sectoarele industriale, construcții și transporturi grele. Prețurile futures la diesel cu conținut ultra-redus de sulf din SUA au scăzut cu peste 3%, până la 102,16 dolari pe baril, reflectând temerile legate de o posibilă încetinire a economiei globale.

Totuși, specialiștii Ritterbusch and Associates subliniază că deprecierea prețului petrolului ar putea fi limitată dacă administrația Trump va opta pentru amânarea sau atenuarea noilor tarife anunțate.

Pe de altă parte, un sondaj Reuters în rândul analiștilor indică o posibilă scădere cu 600.000 de barili a stocurilor comerciale de țiței din Statele Unite pentru săptămâna încheiată la 18 iulie, ceea ce ar putea oferi un sprijin temporar cotațiilor petrolului, în așteptarea unor noi evoluții la nivel global.