SUA se retrag din UNESCO
SUA au anunțat că vor ieși din UNESCO. Au motivat această decizie spunând că organizația susține idei globale care nu se potrivesc cu politica lor externă, numită „America First”. Decizia a fost luată după ce președintele SUA, Donald Trump, a revenit la o atitudine critică față de organizațiile internaționale.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a spus într-un comunicat că, în opinia lor, UNESCO promovează idei sociale și culturale controversate și pune prea mult accent pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Ea a adăugat că această abordare globalistă nu se potrivește cu politica externă a SUA.
„UNESCO lucrează pentru a promova cauze sociale şi culturale controversate şi menţine un accent exagerat pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, o agendă globalistă, ideologică pentru dezvoltarea internaţională, în contradicţie cu politica noastră externă «America First»”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
Donald Trump revine la o politică critică față de organizațiile internaționale
Când au anunțat că se retrag din UNESCO, autoritățile americane au spus că această organizație nu mai servește intereselor Statelor Unite.
După ce Donald Trump a început al doilea său mandat de președinte, a reluat atitudinea critică față de organizațiile internaționale, așa cum a făcut și în primul mandat (2017–2021). El a oprit colaborarea cu Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, a menținut blocarea fondurilor pentru UNRWA – agenția ONU care oferă ajutor palestinienilor – și a cerut o reevaluare a prezenței SUA în UNESCO.
Trump a mai spus că vrea ca SUA să iasă din nou din Acordul Climatic de la Paris și să încheie participarea țării la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Despre UNESCO
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este una dintre cele 16 agenții specializate din sistemul Organizației Națiunilor Unite (ONU), constituită la 16 noiembrie 1945 de către un număr de 20 de state care au elaborat Constituția acestui organism.
În prezent, UNESCO cuprinde 193 de state membre și 11 state asociate. Sediul se află în Paris, Franța. Misiunea declarată a UNESCO este să contribuie la promovarea păcii și securității în lume prin intermediul educației, științei și culturii, în vederea consolidării cooperării internaționale, respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără restricții de rasă, gen, limbă sau religie.