Înalt Preasfințitul Teodosie  susține că înmormânarea oamenilor infectați cu noul coronavirus într-o astfel de modalitate reprezintă o mare lispă de respect atât față de om, cât și de credința sa.

Totodată, el a făcut apel la autorități să se rezolve această problemă pentru că ”prea mult au fost înjosiți românii”, iar regulile impuse au fost ”fără logică și fără orizont”.

“Este o totală lipsă de respect, față de om, de demnitatea lui și mai ales, cei ce nu au credință parcă îi invidiază pe cei ce au credință. Acestea sunt reguli ale credinței și ale tradiției noastre. Nu trebuie să fie încălcate. Se cuvine, cât de urgent, să fie rezolvată această problemă.

Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor, din aceste motive înguste, fără logică și fără orizont. Nu trebuie să se mai tolereze așa ceva. (…) Omul are o demnitate chiar și după ce a murit”, a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3.

”Ne batem joc de om”

În acealași timp, acesta a mai adăugat că demnitatea oamenilor continuă și după moarte și nu este normală o astfel de bătaie de joc. Totodată, ÎPS Teodosie susține că ar vrea să aibă o discuție atât cu premierul cât și cu președintele Klaus Iohannis despre demnitate.

El a mai adăugat că restricțiile impuse sfidează și ”dezbracă” demnitatea oamenilor, dar și tradițiile.

”În legile organice există această prevedere ca oamenii să nu fie tratați sub nivelul celor necuvântătoare cum au fost tratați până acum. Mi s-au plâns creștinii! Trebuie să aducem oamenii la demnitatea lor! Demnitatea oamenilor continuă și după moarte, pentru că trupul este sortit învierii, după credința noastră.

Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze. De aceea îl îmbrăcăm în hainele cele bune pe cel care pleacă. (…) Avem o tradiție de 2.000 de ani care nu trebuie călcată în picioare. Personal m-aș duce la domnul ministru și domnul prim-ministru și domnul președinte trebuie să ia aminte că trebuie să ne respecte demnitatea.

Trebuie să vedem în cei ce ne cârmuiesc niște oameni care ne respectă, nu niște oameni care ne amendează, ne sfidează, ne dezbracă de demnitatea noastră și nu au respect și grijă de sufletele, de tradițiile și de istoria noastră”, a mai declarat ÎPS Teodosie.

Sursă foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu