Nicolae Ciucă este cerut de liberali pentru președinția României

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat luni că liberalii își doresc evident ca președintele Nicolae Ciucă să meargă la Cotroceni. El a subliniat că nu trebuie să se interpreteze că acest lucru supără sau lezează anumite interese, deoarece probabil și social-democrații susțin candidatul lor.

Stroe a mai detaliat că nu este neapărat nevoie să treacă europarlamentarele pentru a lua pulsul electoratului în ceea ce privește alegerile prezidențiale.

”Am decis de comun acord să suspendăm orice fel de discuţii privind proiectarea viitorului politic, al alegerilor prezidenţiale din această toamnă, pentru data de 10 iunie.

După ce vom epuiza această etapă a alegerilor locale vom putea evident să ne aşezăm la masă şi să discutăm şi despre acest lucru”, a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Stroe este de părere că orice partid își dorește propriul candidat la alegerile prezidențiale în mod legitim și firesc.

”Noi, liberalii, gândim tot timpul pe termen lung, avem şi dorim să reconfirmăm faptul că preşedintele în această ţară a fost dat de zona de dreapta în cele mai multe dăţi şi ne dorim evident ca preşedintele Ciucă să meargă la Cotroceni. (..)

Nu lezăm pe nimeni, să nu se interpreteze că supărăm, lezăm anumite interese. Probabil şi social-democraţii susţin candidatul lor. Noi, în mod evident ne-am dori ca un proiect comun să includă propunerea candidatului Nicolae Ciucă”, a arătat Ionuţ Stroe.

Liberalul a mai menționat că pentru moment nu s-a luat încă o decizie nici dacă vor avea un candidat comun.

”Nu ştiu cât va conta rezultatul alegerilor locale sau europarlamentare, dar în mod evident, orice fel de discuţie o vom avea după această dată.

Este firesc, este normal, dacă există rezultate bune, să continui un lucru bun, ar merge natural o decizie în sensul unei oferte comune la toamnă”, a explicat el.

Ionuț Stroe
Ionuț Stroe / SURSA FOTO: Facebook, Ionuț Stroe

Rareș Bogdan, ultimatum pentru PSD

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a spus, duminică seară, că liberalii nu vor să discute deloc cu social-democrații despre funcția de președinte al României.

El vrea ca PNL să propună candidatura generalului Nicolae Ciucă pentru funcția de președinte al României. Din cele cinci funcții care se vor negocia între PSD și PNL după alegeri, singura care nu se va negocia este cea de președinte al României. Chiar dacă nu au un sistem prezidențial ca în Franța sau SUA, președintele României are o influență mare și nu numai în politica externă. Așadar, președintele României trebuie să fie echilibrat, rațional și un patriot dedicat.

„Eu îmi doresc să luăm noi, de la PNL, candidatura la președinție pentru generalul Ciucă. Liberalul a precizat că din cele 5 funcții care se vor negocia în Alianța PSD-PNL după alegeri, singura care nu este negociabilă este cea de președinte al României.

Chiar dacă nu suntem regim prezidențial, pe model francez sau american, președintele României are o forță și o protecție uriașă și nu doar la nivelul politicii externe sau la nivelul faptului că are puterea de a refuza un prim-ministru sau ministru.

Deci președintele României trebuie să fie extrem de echilibrată, rațională și un bun patriot. (…) Eu cred că Nicolae Ciucă e foarte bun din multe motive și este foarte echilibrat”, a declarat el într-o intervenție TV.

Altfel, Bogdan a fost mulțumit de ce a zis Mircea Geoană, că a ajuns unde e acum doar datorită muncii lui și a felului lui de a fi. Prim-vicepreședintele PNL a spus că el știe foarte bine, chiar dacă nu e pe placul lui Mircea Geoană, cum s-a negociat și ce s-a întâmplat între premierul României și președintele României. El a subliniat că toată lumea a negociat și a spus că dacă România n-ar fi făcut asta, Mircea Geoană n-ar fi ajuns pe actuala funcție de la NATO.