USR, un partid cu probleme identitare

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionuț Stroe, a adus în atenție, luni, problemele identitare ale Uniunii Salvați România (USR).

Acesta a argumentat că acest partid se autoetichetează drept o formațiune de dreapta, dar susține politici de stânga autentice.

De asemenea, el a subliniat că PNL rămâne deschis la orice formă de asociere de dreapta, evidențiind decizia recentă de fuziune cu ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților).

Stroe a explicat că PNL își propune să joace rolul tradițional de integrator al dreptei românești și a menționat că sunt deschiși la orice formă de asociere de dreapta.

El a subliniat că primul pas în acest sens a fost făcut prin decizia de fuzionare cu ALDE, iar partidul este dispus să continue colaborarea cu forțe politice care împărtășesc valorile de dreapta.

De asemenea, Ionuț Stroe a respins posibilitatea formării unei alianțe politice de guvernare cu USR, argumentând că acest partid se confruntă cu mari probleme identitare.

Criticile sale au vizat poziționarea ambivalentă a USR, care se autoetichază drept o forță de dreapta, dar adoptă politici de stânga, precum cele legate de drepturile minorităților naționale.

„USR este un partid cu mari probleme identitare. USR, în egală măsură, se pretinde a fi de dreapta, dar în acelaşi timp, susţine politici autentice de stânga, apropo de drepturile minorităţilor naţionale şi de scandalul cu Elena Lasconi. Nu s-a pus niciodată problema de a reface nici măcar o alianţă politică de guvernare cu USR. Când vorbim de pol de dreapta eu mă gândesc la o formă politică puternică, nu la o formă de asociere cu un partid sub 10 procente şi două inexistente. Dacă vorbim de un pol de dreapta, acesta se poate construi în jurul PNL”, a mai afirmat Stroe.

Ionut Stroe
SURSA FOTO: Facebook/Ionut Stroe

PNL nu se asociază cu partide sub 10%

Referindu-se la construirea unui pol de dreapta, Stroe a afirmat că acesta poate fi realizat în jurul PNL. El a respins ideea unei asocieri:

  • cu un partid sub 10%
  • două partide inexistente

El a argumentat că un pol de dreapta puternic se poate forma în jurul PNL. Ionuț Stroe spune că partidul rămâne deschis la colaborări pentru a consolida spectrul politic de dreapta.

În contextul alegerilor din 2024, USR, PMP și Partidul Forța Dreptei au decis să formeze o alianță de centru-dreapta. PNL respinge posibilitatea unei colaborări strânse cu USR, considerându-l un partid cu identitate ambiguă.

Acesta a mai spus „Revin la rolul tradiţional al PNL de a fi integratorul dreptei româneşti. Nu excludem acest lucru nici de data aceasta. Suntem deschişi la orice formă de asociere de drepta. Primul pas a fost făcut prin decizia de fuzionare prin absorbţie cu ALDE”.