Ion Țiriac a surprins pe toată lumea! Nesfârșitele probleme financiare și sportive cu care s-a confruntat clubul de fotbal Dinamo București în 2020 și 2021 ar putea avea o rezolvare.

Miliardarul vine cu o propunere considerată a fi foarte îndrăzneață, date fiind probleme lui clubului bucureștean.

Situația de la Dinamo este tot mai dificilă și din cauza rezultatelor înregistrate de către echipa lui Dusan Uhrin în play-out, având două înfrângeri și o remiză.

Ion Țiriac a surprins pe toată lumea! Cere listarea lui Dinamo la BVB

Țiriac propune ca Dinamo să fie listată la Bursa de Valori, ceea ce ar reprezenta o premieră totală în fotbalul românesc.

Modelul nu își găsește un precedent în România, însă a fost sau este folosit de marile puteri din fotbalul mondial: Manchester United, Juventus, Borussia Dortmund sau Benfica sunt câteva dintre cluburile de top listate la bursă.

Totuși, ipostaza prezentată de Țiriac pare una SF pentru Dinamo în momentul de față, una dintre condițiile pentru ca o societate să fie listată la bursă fiind să fi înregistrat profit în ultimii trei ani. Lucru care în Ștefan cel Mare nu e valabil.

”Am mai citit pe la dumneavoastră că în Bucureștiul ăsta e treaba cu Dinamo, că spectatorii au cumpărat…sigur că da! Să iasă pe bursă Dinamo! Dacă iese pe bursă, te duci acolo, cumperi o acțiune, cumperi două, eu vând, dumneata cumperi.

Cât crește Dinamo în viitor dacă e s-o iei pe bursă? Dar acum nu e pe bursă, și, dacă nu e, spectatorii vor într-un fel, am înțeles că niște spanioli internaționali vor în alt fel. Foarte complicat!

Din păcate, eu sunt unul care e totalitar. Exemplul meu cel mai mare a fost Ecclestone (fostul boss din Formula 1 – n.r.). Avea toate circuitele din lume, le-a cumpărat pe toate, ca să n-aibă discuție.

Apoi, avea toată industria. El plătea industria, el plătea piloții ca să aibă liniște, el plătea media”, a spus Țiriac, potrivit gsp.ro.

”Industria fotbalului este un fel de economie a prunelor stoarse”

În fotbalul românesc, au existat în anii trecuți multe promisiuni, din partea unor patroni, că vor lista propriul club la bursă. Așa s-a întâmplat cu Poli Timișoara, despre care Marian Iancu spunea în 2011 că îl va lista. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu gruparea de pe Bega?

A fost retrogradată pentru neîndeplinirea criteriului financiar, iar Iancu a fost condamnat la închisoare cu executare, pedeapsă pe care o ispășește și în momentul de față.

Inclusiv afaceristul Viorel Cataramă mărturisea, în 2019, în momentul în care era interesat de preluarea lui Dinamo, că ar dori listarea clubului la bursă, precizează sursa citată.

În urmă cu mai bine de 35 de ani a avut loc prima listare la bursă a unui club de fotbal din Marea Britanie. E vorba despre Tottenham. Ulterior, în următoarele două decenii, mai bine de 20 de cluburi britanice au fost și ele listate, însă astăzi mai există doar 3 pe bursă: Manchester United, Arsenal și Celtic.

Fostul proprietar al lui Tottenham, Alan Sugar, a încercat o explicație pentru faptul că fotbalul și bursa nu pot produce nici colaborare, nici bani: ”Industria fotbalului este un fel de economie a prunelor stoarse”, arată sursa citată.