Ion Iliescu și Petre Roman sunt două figuri importante din istoria politică a României postcomuniste. Relația dintre ei a fost complexă și a evoluat în diverse moduri de-a lungul anilor.

Au avut momente de colaborare politică în perioada postrevoluționară. Ei au avut și divergențe politice și personale ulterior, care au dus la separarea lor din punct de vedere politic și la distanțarea relației lor.

Acum, Petre Roman a vorbit deschis despre acest subiect. El a spus că nu mai menține legătura cu Ion Iliescu.

Fostul premier a explicat motivele acestei decizii. Acesta a dezvăluit „cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în cariera politică”.

Momentul în care s-a produs ruptura de Ion Iliescu. Petre Roman nu mai vorbește deloc cu fostul președinte

Petre Roman a declarat că a întrerupt complet relația cu Ion Iliescu încă de la Mineriada din septembrie 1991.

„El a fost părtaș, până la urmă. Tacit, nu știu cum, dar a fost un lucru îngrozitor”, a mărturisit Petre Roman, într-un podcast.

Petre Roman a afirmat că a greșit prin faptul că nu a candidat în 1992. El consideră că ar fi putut câștiga alegerile din acel an, deoarece avea o popularitate mai mare decât contracandidatul său.

Cea mai mare greșeală făcută de Petre Roman

Motivul pentru care nu a candidat nu a fost dintr-o prostie, ci din dorința de a respecta o anumită promisiune făcută la Convenția din martie ’92.

Roman a concluzionat că dacă a făcut vreodată o greșeală majoră în politică și în viața sa, aceea a fost decizia de a nu candida în 1992.

„Nu am candidat dintr-o prostie pur și simplu. Pentru că trebuia să țin nu știu ce promisiune pe care o făcusem la Convenția din martie 92.

Dacă am făcut o greșeală mare în politică, în viața mea, asta a fost”, a comentat acesta.

Conflict cu fostul președinte în timpul Puciului de la Moscova

Petre Roman a relatat că acum patru ani a afirmat că a părăsit politicul și nu se va mai întoarce. El a adus în discuție momentul în care a avut un conflict cu Ion Iliescu în timpul Puciului de la Moscova. Roman a subliniat că în acea perioadă era în Spania.

El a ținut o conferință de presă cu toate televiziunile prezente. Atunci, a anunțat că nu va renunța la direcția în care se îndrepta. La întoarcerea sa, a convocat ședința de guvern.

Fostul premier a amintit că guvernul său a fost unul excepțional. Alături de membri de calitate remarcabilă și că împreună au elaborat un document de condamnare colectivă.

Roman a amintit că una dintre frazele-cheie, propusă de Andrei Pleșu, a stârnit iritarea fostului președinte.

„Țin minte că una din frazele-cheie a fost propusă de Andrei Pleșu, care a spus: «Nu vrem să mai vedem tancuri îndreptate împotriva propriului popor». Ion Iliescu s-a enervat îngrozitor. «Cum vă permiteți? Nu așa se procedează».

I-am spus să nu te gândești că eu dau înapoi. Și ce să vezi? În ziua următoare, declarația noastră am constatat că era poate cea mai dură făcută în zona liberă”, a comentat acesta.