Șeful statului îi lasă PNL procedura de desemnare oficială a viitorului premier. Selectarea premierului rămâne la dispoziția președintelui Iohannis.

,,Nu am luat încă o decizie asupra nominalizării viitorului premier. Când vom lua o decizie în forurile conducerii PNL vom prezenta candidatul la funcția de prim-ministru,, a declarat Ludovic Orban după întâlnirea dintre conducerea PNL și președintele Klaus Iohannis

Rareș Bogdan a spus că la întâlnirea de la Vila Lac nu s-a discutat despre numele viitorului premier. Dar a pomenit despre o întâlnire între premierul interimar, Nicolae Ciucă și fostul premier, Ludovic Orban care va avea loc zilele viitoare. 

Analiza alegerilor versus izolarea PSD

Atât președintele PNL, Ludovic Orban cât și Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al partidului au precizat  că  nu s-a discutat la întâlnire  nici despre ce ministere dorește PNL să-și rezerve în negocierile cu partenerii de coaliție, USR-Plus și UDMR. 

,,Am făcut o analiză a alegerilor parlamentare și am vorbit despre pașii care trebuie făcuți pentru realizarea unei majorități parlamentare,, a declarat Orban.

Rareș Bogdan a spus că discuțiile dintre șeful statului și liderii PNL au urmărit stabilirea principiilor  după care vor acționa liberalii în această perioadă. Respectiv  negocieri cu partenerii de la USR-Plus și UDMR pentru alcătuirea unei majorități parlamentare și continuarea politicii de izolare a PSD

Nicolae Ciucă și Ludovic Orban, motivul tensiunilor din PNL

Mai mulți lideri PNL prezenți la întâlnire au spus că, de fapt, ședința a avut drept scop principal liniștirea apelor din PNL. Klaus Iohannis i-a mulțumit lui Ludovic Orban pentru toată activitatea dusă în anul 2020 atât ca premier cât și ca președinte de partid. 

Mesajul lui Iohannis și solicitările lui de calm și cooperare între liderii PNL au avut la bază informațiile primite de președinte privind  o stare de agitație a multor lideri liberali privind preferința sa pentru  desemnarea lui Nicolae Ciucă drept viitor premier. 

Totodată, șeful statului, care aflase  și despre  acutizarea relațiilor dintre diferite grupări din partid și Ludovic Orba, a dorit, prin intâlnirea cu liderii PNL, să  stopeze ferm, orice conflicte interne

Potrivit unor lideri ai PNL care au participat la întâlnire, șeful statului a dorit să arate liberalilor că el îi conferă lui Ludovic Orban, susținere și sprijin. Klaus Iohannis a preluat, deja, o parte din atribuțiile președintelui PNL prin inițiativa de a-i suna personal pe șeful USR, Dan Barna și pe liderul UDMR, Kelemen Honor pentru a deschide discuțiile privind constituirea unei majorități parlamentare.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea