Președintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat de situaţia de securitate din regiunea Mării Negre. Potrivit acestuia, ea continuă să fie îngrijorătoare. În același timp, șeful statului și-a arătat susţinerea României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova şi a Ucrainei.

Amintim faptul că președintele Iohannis a fost prezent la manifestările de la Chişinău dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova. Conform informațiilor transmise de Administrația Prezidențială, în cadrul discuțiilor, cei patru preşedinţi au discutat despre securitatea regională, cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv privind Summitul din decembrie 2021, şi conflictele prelungite, inclusiv privind dosarul transnistrean.

Un subiect abordat de Klaus Iohannis l-a reprezentat Marea Neagră. Președintele  a menţionat că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare.

Totodată, el a mai reiterat susţinerea ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei şi a reconfirmat poziţia României de sprijin ferm al parcursului european ale acestor două state, arată sursa citată.

Relația dintre România și Republica Moldova 

În ceea ce privește relația dintre România și Republica Moldova, șeful statului a precizat că România susţine o soluţie care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute, „fără afectarea vectorului pro-european al politicii externe a Republicii Moldova”, mai arată Administrația Prezidențială.

Sursa citată mai precizează că în cadrul întâlnirii președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Maia Sandu să vină la București în perioada imediat următoare, invitaţie acceptată cu plăcere de către aceasta.

Totodată, șeful statului a adresat felicitări pentru victoria forţelor politice pro-reformă, pro-democratice şi pro-europene la alegerile anticipate din 11 iulie şi a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susţinere în procesele de transformare, modernizare şi de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, adaugă sursa citată.

În același timp, președintele a mai vorbit și despre cooperarea dintre România și Moldova în contextul pandemiei de coronavirus. Șeful statului a precizat că România a reuşit furnizarea către Republica Moldova mai multor doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele care au fost anunţate în luna decembrie – 506.220 de doze până în prezent, la care se adaugă donaţii substanţiale de echipamente şi dispozitive medicale.

În cadrul discuțiilor, Iohannis a mai subliniat și oportunitatea unei cooperări aprofundate la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar pentru avansarea agendei bilaterale, a sprijinirii efortului de reformare a statului, precum şi a susţinerii parcursului european al Republicii Moldova.