Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, cu care a discutat o serie de subiecte legate de pregătirea spitalelor pentru a face faţă pandemiei, dar şi despre începerea noului an şcolar din luna septembrie.

Generaţiile tinere nu trebuie private de o formare normală a competenţelor şi nici de interacţiunea umană

Preşedintele Iohannis a vorbit despre importanţa procesului educaţional cu prezenţă fizică şi atrage atenţia că accesul limitat la educaţie poate avea consecinţe dramatice, pe termen lung, pentru viitorul tuturor românilor.

“Din păcate, și școala va începe pentru al doilea an consecutiv sub spectrul pandemiei. Experiența anului trecut ne-a arătat că este deosebit de important ca procesul educațional să se desfășoare cât mai mult cu prezență fizică, desigur, în condiții de siguranță sanitară sporită, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Accesul limitat la educație are efecte negative semnificative în primul rând pentru generațiile tinere, private de o dezvoltare normală atât în planul formării de competențe, cât și în cel al interacțiunii umane. Se poate ajunge chiar să aibă consecințe dramatice pe termen mediu și lung pentru viitorul nostru, al tuturor”, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis: Învățământul online nu poate suplini integral forma clasică de învățământ, cu prezență fizică

În continuare, Iohannis a subliniat că experienţa anului 2020 a arătat că şcoala online trebuie să funcţioneze doar ca o soluţie temporară, provizorie, pentru că nu poate suplini integral forma clasică de învățământ.

Preşedintele a indicat cum vor începe cursurile după data de 13 septembrie şi în ce condiţii epidemiologice se poate ajunge la cursuri online.

“Din experiența primului an de pandemie a reieșit fără echivoc că învățământul online nu poate suplini integral forma clasică de învățământ, cu prezență fizică. Cel mult, poate funcționa ca soluție temporară, provizorie, atunci când situația epidemiologică este deosebit de gravă.

Rămâne, așadar, o prioritate zero obiectivul de a asigura o educație de calitate pentru cât mai mulți dintre elevi, deși criza sanitară nu s-a încheiat încă.

Este motivul pentru care școlile se vor deschide pe 13 septembrie și vor funcționa cu prezența fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de protecție – mască, distanțare, aerisirea sălilor de curs.

Câtă vreme incidența din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toți copiii în sălile de clasă. Dacă se depășește acest prag, școlile trec în online în respectiva localitate”, a mai precizat şeful statului.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin