Înainte de a intra la consultări, Iohannis a folosit prilejul pentru a lansa un atac extrem de dur la adresa Senatului, în cazul votului negativ privind cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu.

„Cred că este atât de jalnic și denotă o atitudine de dispreț așa de profund din partea PSD şi ALDE la adresa românilor încât îmi este greu să găsesc o justificare pentru votul din Senat. Practic, PSD și ALDE, prin acest vot, și-au dat arama pe față. PSD și ALDE nu au înțeles nimic din ce le-au spus românii la vot. Au mers mai departe așa cum au fost obișnuiți și au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, ca nu cumva marea valoare a politicii românești să fie atinsă de procurori. Jalnic, jalnic, rușinos”, a declarat Iohannis, marţi, înainte de consultările cu partidele parlamentare.

Înainte de a se întâlni cu liderii partidelor parlamentatre, Klaus Iohannis a mai declarat că a chemat partidele la „consultări reale”, deoarece vrea să știe „cum văd partidele parlamentare spațiul politic și evoluțiile după alegerile europarlamentare”.

„La consultări voi aborda și chestiuni legate de urmările politice. Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept în România, pe îmbunătățirea legilor justiției care au fost adoptate cu opoziția largă a președsintelui, a opoziției parlamentare, a asociațiilor de profil”, a spus Klaus Iohannis.