Având în vedere numărul mare de cazuri de coronavirus care s-au înregistrat în ultimele zile în România, președintele Klaus Iohannis a susținut vineri, 13 noiembrie, o declarație de presă cu privire la acest aspect.

Șeful statului a subliniat că românii trebuie să respecte noul set de măsuri care a intrat în vigoare luni, 9 noiembrie.

”Avem un număr prea mare de cazuri grave la ati si avem un numar mult prea mare de decese si atunci a fost nevoie de un nou set de masuri, cel care a intrat in vigoare de luni.”, spune președintele.

Acesta a precizat că trebuie să avem răbdare 2-3 săptămâni până când noul set de măsuri va genera efectele dorite de toată lumea.

”Va trebui să așteptăm 2-3 săptămâni până noul set de măsuri va genera efectele dorite.”, spune președintele.

Șeful statului a mai spus că acest set de măsuri este important pentru a putea da medicilor șansa să lupte cu cazurile din spitale.

”Sperăm într-o reducere a mortalității. Vă solicit tuturor: respectați noul set de măsuri! Este nevoie de acest de măsuri pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru a da o șansă medicilor să lupte cu cazurile din spitale.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Despre ce măsuri vorbește președintele

La începutul ședinței de Guvern de săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri de restricție pentru a minimiza efectele pandemiei de coronavirus.

”Cred că suntem, pe bună dreptate, cu toții îngrijorați. Am avut aproape 10 mii de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut prea mulți care au decedat și trebuie să fim realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei.

Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații, indiferent dacă sunt la privat sau la stat, să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21:00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile indiferent dacă sunt private sau publice trebuie interzise, targurile trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară la toate locurile publice, la toate locurile de muncă, indiferent dacă este în exterior sau în interior, iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare.”, spunea președintele.