Preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţurile momentului, în plină pandemie de coronavirus. Şeful statului a vorbit la Palatul Cotroceni despre situaţia şcolilor, dar şi despre cum a fost afectată economia pe timpul pandemiei.

Klaus Iohannis a avut mai multe discuţii astăzi cu premierul Florin Cîţu, dar şi cu mai mulţi oameni importanţi din Guvernul României.

Iohannis, anunţ de ultim moment

“Am avut mai multe discuţii cu premierul şi cu membrii Guvernului despre priorităţi şi investiţiile care trebuie începute. Despre investiţii şi dotarea din spitale. Am discutat mult despre crearea de noi locuri de muncă pentru românii afectaţi de pandemie.

Am discutat despre şcolile din România, despre şcoli sigure şi sănătoase pe care ni le dorim pentru copiii noştri. Voi insista pentru întâlnirea despre şcoli sigure şi sănătoare din România. Discuţiile de astăzi au vizat autorizaţiile de securitate la incendiu, vulnerabilităţile seismice.

Adevărul este şi este unul trist e că avem multe clădiri neautorizate în ultimul deceniu. Peste 40% din clădirile unde sunt şcoli sunt în zone cu risc seismic ridicat. Am discutat despre soluţii. Noi ne dorim să găsim soluţii şi să facem paşii către şcolile sigure şi sănătoase pe care ni le dorim.

Prin alocările viitoare naţionale şi din fonduri europene zona educaţională să fie o prioritate. Vor fi bani pentru investiţii majore în şcoli. Siguranţă, igienă şi calitate. Toate aceste lucruri trebuie actualizate urgent. Lucrurile s-au mişcat, să învăţăm din ce s-a petrecut în ultimii ani.

Ne-am propus să debirocratizăm şi să eficientizăm întregul proces. Vreau să atrag atenţia însă că cifrele din ultima săptămână în privinţa pandemiei sunt îngrijorătoare. Creşterea este evidentă. Presiunea pe secţiile de Terapie Intensivă este foarte mare. Să nu irosim ce am câştigat până acum prin campania de vaccinare.

Se prelungeşte starea de alertă

Numărul de doze şi de centre de vaccinare creşte de la o săptămână la alta. Până în vară să avem grijă să nu ne înecăm la mal. Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână. Restricţiile în vigoare vor fi păstrate. Va fi restricţionată circulaţia până la ora 22.00 probabil. Nu avem în vedere un lockdown de Paşti”, a spus Iohannis.

Sursa foto INQUAM / George Calin