Klaus Iohannis a vorbit joi despre explozia de cazuri de coronavirus la nivel național. Președintele este de părere că PSD-ul a creat cu bună știință o criză sanitară pe motiv că este invidios pe reușitele Guvernuluji PNL.

„PSD, nemulţumit de reuşitele Guvernului PNL, a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motiv să critice Guvernul. PSD – intenţionat – a creat o criză sanitară pentru ca la sfârşit să vină şi să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate.

Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute de români au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză ca să aibă pentru ce critica Guvernul.

Acesta este PSD, aceasta este explicaţia”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Recordul negativ este îngrijorător

Șeful statului este de părere că situația din România riscă să se agraveze din cauza PSD care a amânat legislația. Klaus Iohannis a mai declarat că autoritățile și-au făcut bine treaba în perioada stării de urgență, atunci când în alte țări situația era critică.

„Autorităţile îşi făcuseră treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autorităţile s-au mobilizat. În ansamblu, putem să spunem că la început lucrurile au mers foarte bine. Până acum câteva săptămâni, pandemia a fost gestionată bine de Guvern, de autorităţi.

Dar, această situaţie nu a convenit PSD-ului. Guvernul şi-a făcut treaba, preşedintele şi-a făcut treaba, autorităţile şi-au făcut treaba. Şi atunci PSD-ul a căutat soluţii pentru PSD, nu pentru români.

Din păcate, trebuie să recunoaştem, PSD controlează încă majorităţi în Parlamentul României, PSD împreună cu alţii cu care pactizează, de exemplu cu UDMR. Să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe şest o iniţiativă a UDMR-ului să dea autonomie aşa-zisei secuimi şi altele.

Şi atunci PSD-ul acţionat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puţina legislaţie pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie, cu un cinism (…) inimaginabil au tras de timp după ce au distrus parte din legislaţie ca să nu apară noua legislaţie.

După ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos şi m-a acuzat că eu caut vinovaţi. Nu, stimaţi pesedişti, nu caut vinovaţi, îi cunosc şi îi arăt cu degetul şi o să-i arăt şi astăzi: pe voi”, a afirmat Iohannis.

Procesul a fost foarte greu

Președintele a vorbit și despre timpul care a fost pierdut până a promulgat Legea 55, cea care a fost trimisă la CCR, unde s-au descoperit că unele articole erau neconstituționale.

„Guvernul nu a putut în această perioadă să vină cu o nouă iniţiativă, fiindcă, ştim cu toţii, trebuie aşteptată motivarea CCR pentru ca şi decizia şi argumentaţia să fie preluată în noua formă legislativă.

După care Guvernul se mişcă foarte rapid şi în patru zile, în 6 iulie, depune iniţiativa noii legi care stabileşte măsuri sanitare, în esenţă izolarea şi carantinarea, în Parlament. În ziua respectivă am avut 250 de noi pacienţi şi 18 decese. Încă suntem într-o zonă de control.

După care ce vedem: PSD începe să tragă de timp şi această lege care putea să fie trecută urgent prin Parlament, să dea Guvernului instrumentul necesar cu care să lucreze se dezbate timp de două săptămâni, în care pacienţi bolnavi pleacă acasă, nu este nimeni amendat, nu mai este nimeni carantinat. (…) Legea ajunge la mine abia în 18 iulie. O promulg imediat şi o public. 889 de cazuri în 18 iulie”, a spus Iohannis.

Guvernul a rămas fără legi aproape trei săptămâni

Șeful statului a mai afirmat că Guvernului i s-au luat din mână legile pentru aproape trei săptămâni, motiv pentru care criza nu a putut fi gestionată corect. Mai mult decât atât, președintele a mai declarat că Partidul Social Democrat a tras de timp și a creat situația în care ne aflăm azi.

„Un zidar nu poate să construiască o casă fără mortar, cum un tâmplar nu poate să lucreze fără cuie. Aşa un Guvern nu poate să lucreze fără lege. Guvernului i s-au luat din mână legile timp de aproape trei săptămâni şi practic nu a putut să gestioneze aşa cum a trebuit criza. PSD cu un cinism inimaginabil a tras de timp şi a creat această situaţie în Parlament”, a spus Klaus Iohannis.

Partidul Social Democrat a decis să dea jos Guvernul Orban. În CEX-ul de joi, social democrații au votat pentru depunerea moțiunii de cenzură care va avea loc în luna august.