Noi restricţii pentru români! Masca de protecţie a redevenit obligatorie în spaţiile deschise, în toate localităţile unde rata incidenţei este mai mare de 6 la 1.000 de locuitori.

Clarificări venite de la ministrul de Interne, Lucian Bode

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a oferit câteva explicaţii în legătură cu aceste restricţii.

“Am luat o serie măsuri pentru a proteja viață cetățenilor în actualul context pandemic, cel mai complicat de la începutul pandemiei. Ne apropiem de un bilanț catastrofal, peste 500 morți ultimele 2 zile. Am decis să achiziționăm de urgență medicamente pentru bonavii COVID. Am cerut să beneficiem de concentratoare oxigen”, a declarat mai întâi ministrul de Interne.

“Dacă circuli singur e normal să nu porți masca, dacă sunt și alții e obligatoriu să porți”

Lucian Bode a explicat apoi că persoanele care merg singure pe stradă nu sunt obligate să poarte masca de protecție. Regulile trebuie respectate, în schimb, şi de către copii, transmite Antena 3.

“Reglementarea oficială spune foarte clar: e obligatoriu să porți masca în toate spațiile deschise unde incidența depășește 6 la mia locuitori. E obligatoriu în toate spațiile deschise.

Am spus că se exceptează prin acest ordin persoanele care desfășoară activități individuale sau cu membrii familiei, sportive, recreative și am spus că dăm posibilitatea comitetelor județene pentru situații de urgență să vină cu alte excepții dacă DSP avizează.

Cred că ordinul comun e extrem de clar. Dacă au nevoie de alte explicații le dăm și la București, unde incidența este peste 6 la mie.

Vorbim de activități individuale, nu unde sunt și alți oameni. Dacă circuli singur e normal să nu porți masca, dacă sunt și alții e obligatoriu să porți. Dacă faci activități sportive individuale nu porți, dacă sunt și alții, e obligatoriu”, a declarat şeful de la Ministerul de Interne.

Preşedintele Klaus Iohannis e de altă părere

Şeful statului a vorbit şi el, tot joi, despre acest subiect. Iohannis îl contrazice pe ministrul de Interne şi îi îndeamnă pe români să poarte masca în aer liber tot timpul, nu doar când sunt singuri.

“Eu zic că masca trebuie purtată tot timpul până când se vaccinează  destui și până scăpăm de această pandemie. Este o măsură de precauție simplă, ușor de folosit și eficientă”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.

Ne putem da masca jos pentru a mânca pe stradă?

Lucian Bode a mai fost întrebat şi dacă o persoană care se află pe stradă poate mânca un covrig, spre exemplu, fără să poarte masca.

“Categoric da, dacă ești singur și nu sunt alți oameni în jur. Polițistul nu-ţi poate da amendă dacă ești singur pe stradă și nu porți masca. Dacă ești în zona aglomerată, poate sancționa pe cei care nu respectă.

Acest ordin nu face referire la vârstă persoanelor. Vorbim despre activități. Le-am definit individuale, sportive, indiferent că sunt copii, maturi”, a mai precizat ministrul.