Ministrul interimar de Interne, Lucian Bode vine cu o serie de clarificări după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a trecut. Acesta susține că actualul guvern poate prelungi starea de alertă de pe teritoriul țării, însă nu va putea introduce noi restricţii.

El a mai adăugat că indiferent de evoluția infectărilor, un guvern interimar nu poate introduce politici și nici hotărâri noi.

”Am încheiat o discuţie cu ministrul Sănătăţii, cu prim-ministrul şi cu doctorul Raed Arafat. Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea de alertă şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România, din această perioadă, putem să prelungim starea de alertă, dar atenţie, nu putem introduce măsuri noi.

Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern”, a declarat Lucian Bode, la Digi24, marţi seară.

În același timp, el a subliniat faptul că evoluția pandemiei este una nefavorabilă în România, iar în urma unor discuții purtate cu șeful DSU, Raed Arafat, se ia în calcul ca anumiți bolnavi să fie transferați în străinătate.

Pacienții români ar putea fi transferați în străinătate

Totodată, ministrul precizează că sunt peste 1.000 de persoane la ATI în prezent, și alte câteva sute așteaptă la UPU.

”Riscurile sunt următoarele: Avem 15.000 de infectaţi şi ne ducem spre 20.000 de persoane infectate la 24 de ore. Avem ATI pline, aproape 1.500 de persoane la ATI, aproape 1.600 de persoane sunt în aşteptare, în acest moment în UPU. Dimineaţă erau 51 care aşteptau un loc la ATI. Acuma seara am trimis şase pacienţi din Bucureşti, cu o aeronavă, la Târgu Mureş. Căutăm soluţii în Bucureşti, Mureş, Iaşi, Cluj. Luăm în calcul tranferul bolnavilor în străinătate, dar trebuie să fie o excepţie şi am discutat cu domnul Cseke să facem acest lucru pentru judeţele din zona de nord, limitrofe cu Ungaria”, a declarat Bode.

În ceea ce privește ordinul emis de Raed Arafat privind reducerea activităţii la cronici, Lucian Bode spune că această decizie a fost luată pentru protejarea bolnavilor care nu necesită neapărat spitalizare.

El a amintit de cele două hotărâri CNSU. Una dintre ele prevede achiziționarea de medicamente necesare pentru COVID, iar cea de a doua se referă la majorarea stocurilor de urgenţă medicală introduse de strictă necesitate şi achiziţionarea de 500 de concentratoare de oxigen.

”Am emis acel ordin comun, Ordin al Comandantului Acţiunii, vizat de Ministerul Sănătăţii, pentru reducerea activităţii la cronici, tocmai pentru a avea locuri în spitale, pentru a elibera în plus resursa umană şi pentru a proteja bolnavii care nu necesită spitalizare. Astăzi am luat două hotărâri în CNSU. O dată, am achiziţionat medicamente necesare pentru bolnavii de Covid solicitând asistenţă internaţională şi în această seară am hotărât majorarea stocurilor de urgenţă medicală introduse de strictă necesitate şi achiziţionarea de 500 de concentratoare de oxigen. Am finalizat ordinul de ministru comun, MAI şi MS, pe care o să îl publicăm mâine dimineaţă în Monitorul Oficial, unde introducem acele excepţii la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise în localităţile unde avem peste 6 la mie incidenţa la o mie de locuitori”, a declarat Bode