Masca de protecţie este din nou obligatorie în România, începând de astăzi, în toate spaţiile deschise din localităţile ce au depăşit o rată de incidenţă de 6 la mia de locuitori!

Ordinul miniştrilor interimari ai Sănătăţii şi Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial

Decizia a fost luată printr-un ordin comun semnat de Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, şi Lucian Bode, ministrul interimar al Afacerilor Interne.

Este vorba despre Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit acestui act oficial, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.

Pot exista şi excepţii de la regulă

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Documentul a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial al României

Când intră această restricţie în vigoare şi în Bucureşti?

Potrivit datelor de joi, 7 octombrie, Capitala se situa la o rată de incidenţă de 11,49.

Pentru a intra totuşi în vigoare obligativitatea purtării măştii de protecţie în Bucureşti, trebuie mai întâi ca prefectul interimar să convoace Comitetul Municipal pentru Situții de Urgență.

În acest moment, se aşteaptă o analiză epidemiologică de la Direcția de Sănătate Publică pentru a vedea dacă există propuneri suplimentare.

Ordinul miniştrilor Sănătăţii şi de Interne prevedea faptul că, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, se pot stabili şi alte excepţii de la lege.