Mai precis, Ioana Băsescu a deschis un nou proces pentru a finaliza cumpărarea terenurilor de la Nana, după 10 ani. Cele 290 de hectare achiziționate de fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu au fost puse sub sechestru într-un dosar de corupție până la finalul anului trecut.

Aceste terenuri ar fi fost retrocedate ilegal după revoluția din 1989, potrivit autorităților. Procesul început acum este împotriva Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, care nu a admis intabularea a patru parcele.

Ioana Băsescu a dat în judecată Oficiul de Cadastru Călărași

Ioana Băsescu a dat în judecată Oficiul de Cadastru Călărași după ce nu i-a aprobat intabularea a patru parcele cumpărate în anul 2013. La momentul respectiv, tranzacția a fost una controversată.

Suma de 1,3 milioane de euro a fost luată cu împrumut de fata președintelui. Totodată, presa scria atunci că în spatele tranzacției se afla Traian Băsescu.

Imediat după ce familia Băsescu a cumpărat moșia de la Nana, procurorii au deschis un dosar care se referă la retrocedarea terenurilor.

Fiica cea mare a lui Traian Băsescu a avut calitatea de martor în dosar. În cadrul acestuia, mai mulți funcționari din primărie, printre care primarul PSD al comunei din Călărași, Gheorghe Dobre, s-au confruntat cu acuzații grave. Este vorba despre constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals și spălare de bani. Ulterior, terenurile au fost plasate sub sechestru.

Potrivit acuzațiilor de la momentul respectiv, funcționarii ar fi retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole cu o suprafață totală de 2.000 hectare și ar fi prejudiciat comuna cu peste trei milioane de lei.

Procesul s-a încheiat după ce faptele s-au prescris. Totodată, terenurile au fost scoase de sub sechestru.

Terenurile de la Nana au făcut parte din patrimoniul Institutului de Cercetare de la Fundulea

Terenurile cumpărate de Ioana Băsescu au fost lucrate în arendă, în perioada 2013 – 2014. Acestea au fost preluate de o firmă a Elenei Udrea, Agro Green Nana SRL.

În perioada respectivă, Elena Udrea a achiziționat, la rându-i mai multe suprafețe în zonă. Firma sa, însă a intrat, în faliment, în iunie 2023. Tribunalul București a hotărât deschiderea procedurii simplificate de faliment pentru Agro Green Nana SRL.

Terenurile de la Nana au făcut parte din patrimoniul Institutului de Cercetare de la Fundulea. Acestea erau considerate unele dintre cele mai productive din țară, fiind foarte bune pentru agricultură.