Strategia, la care Ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp şi pe care revista Capital a prezentat-o în premieră, trasează harta locuirii în România până în 2030. Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor. Banca Mondială a livrat în vara anului trecut, la cererea Guvernului României, un raport extins la nivelul politicilor de locuire din România. Recomandările au fost integrate în strategie şi au fost analizate şi dezbătute împreună cu actorii relevanţi din domeniu, în cadrul atelierelor de lucru privind locuirea organizate de Banca Mondială în luna iulie 2015, potrivit unui anunţ al Ministerului Dezvoltării.

Totuşi, un grup de iniţiativă din sectorul privat ridică acum problema aplicării TVA-ului la tranzacţiile imobiliare în funcţie de veniturile cumpărătorilor. Etalonul de la care se face diferențierea va fi venitul mediu din România, adică 2086 lei (circa 460 euro), potrivit Strategiei. 

Mai exact, dacă un apartament este scos la vânzare cu un preț de 60.000 de euro, un cumpărător cu venituri de 2.085 de lei va plăti TVA de 5% și un preț final de 63.000 de euro, în timp ce persoanele cu venituri care depășesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plăti TVA de 20% și un preț final de 72.000 de euro.

Reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor Imobiliari din România consideră că această măsură este discriminatorie, în contextul în care un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru același imobil – echivalentul a 21 de salarii medii pe economie. Asta în condiţiile în care avansul pe care îl va plăti acesta pentru un credit ipotecar va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casă.

„Măsura dorește să încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea plătesc deja TVA de 5% pentru tranzacții cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic va fi taxată suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economică a României și la bugetul de stat, în timp ce situația persoanelor cu venituri mici rămâne neschimbată”, se arată într-un comunicat al asociaţiei. 

Printre investitorii locali și străini din piața imobiliară și de construcții care semnează acest punct de vedere se numără AFI Europe România, Gran Via, Hanner România, Impact Developer & Contractor, Opus Land Development (dezvoltatorul Cosmopolis), antreprenorul Ovidiu Șandor, Coldwell Banker, Green Angels, Premier Estate Management, Reff & Associates și Xella România.
 
Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la începutul anului 2016, prevede aplicarea TVA de 5% pentru tranzacțiile imobiliare cu imobile noi, care au prețuri mai mici de 450.000 de lei (echivalentul a circa 100.000 de euro). Tranzacțiile cu imobile noi cu valori mai mari sunt taxate cu TVA de 20%.
 
Reprezentanţii asociaţiei mai spun că un alt posibil efect al acestei măsuri ar putea fi încurajarea salarizării la gri. Astfel, un angajat care are în cartea de muncă salariul mediu pe economie va fi direct interesat să nu înregistreze o eventuală creștere salarială în cartea de muncă, dacă are în plan să cumpere un imobil.

CITIŢI ŞI