Învăţământul „gratuit” din România costă echivalentul a şase alocaţii, potrivit unui nou studiu. Banii se duc pe rechizite, culegeri sau necesarul de la clasă – adică tot ce şcoala ar trebui să ofere dar nu o face.

Părinții din România ai căror copii merg la școli de stat, scot din buzunare în medie 500 de lei pe lună pentru un copil.

Rechizitele costă undeva la 52 de lei, manualele aproape 35 de lei, iar mai apoi fiecare copil trebuie să contribuie şi la ceea ce se numeşte fondul clasei. Chiar dacă a fost declarat ilegal în şcoli, acesta nu a dispărut.

„Fondul clasei, în primul rând – două milioane, două milioane şi jumătate… Pentru activităţi care necesită materiale – au nişte activităţi de creaţie, de desen… Face pregătire la limbi străine – la engleză, la franceză… Mâncare, haine (…) Cred că se ajunge la 1.000 de lei pentru un copil pe lună”, a spus o mamă.

Părinţii trebuie să cotizeze şi pentru serbările de la finalul anului, dar şi pentru bilete la muzeu, la teatru sau la cinema.

„Învățământul este gratuit, dar pe lângă ce ştim noi că este gratuit, mai sunt şi alte probleme care implică bani. De exemplu, o să avem o excursie la sfârşitul lunii, dar nu ştim, nu ni s-a spus încă preţul”, a spus un alt părinte, potrivit a1.ro.

Potrivit studiului, dacă ar fi să calculăm şi bugetul anual, suma se apropie de o mie de euro în cazul unei familii cu doi copii. Această sumă este enormă pentru majoritatea părinţilor din România.

„Acele auxiliare să fie achiziţionate ori de către MEN, ori din consiliile locale astfel încât noi, părinţii, să nu mai cheltuim bani pentru educaţia copiilor noştri. Pentru că educaţia este gratuită conform Constituţiei României”, a spus Eugen Ilea.

Dacă la stat costurile arată aşa, la privat, părinţii plătesc până la 500 de euro pe lună doar pentru şcoală şi afterschool.