Şeful Casei de Pensii a venit cu vești importante pentru milioane de români. S-a aflat câți bani se vor da în plus la pensie, din ianuarie. Într-un interviu cu șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la România TV, s-a făcut un calcul în ceea ce privește sumele care vor fi peste pensie.

Întrebat ce venituri vor primi pensionarii de la 1 ianuarie, Daniel Baciu a dorit să sublinieze că e vorba de certitudini.

„Acte normative care au fost publicate în Monitorul Oficial. OUG 125 publicată în MO din 15 decembrie 2021 la care se face clar referire la majorarea pentru toți beneficiarii. Se adresează la 5 milioane de beneficiari. E vorba de majorarea punctului de pensie cu 10%, la 1586 lei. Şi despre majorarea indemnizației sociale pentru pensionari de la 800 la 1000 lei, un procent de 25%. De aceste măsuri vor beneficia toți pensionarii”, a spus el.

Nu avem nici măcar o zi întârziere

Oamenii vor primi pensiile majorate din ianuarie, lucru care se stipulează clar. Potrivit șefului Casei de Pensii,  vor fi efectiv puse în plată începând cu 1 ianuarie 2022. Pe lângă faptul că se majorează pensia pe contributivitate, sunt și alte drepturi care derivă din pensie: indemnizația de însoțitor (care e proces din pensie), cât și acea indemnizație pe care o au artiștii (care e și ea procent din contributivitate).

„Așa cum spuneați, vor primi aceste venituri din ianuarie, vin la pachet cu taloanele tipărite deja, încă de duminică seara am început să le tipărim. Suntem în grafic. Transmit un mesaj de liniște, nu avem nici măcar o zi întârziere. Avem o convenție cu poșta, unde sunt termene foarte clare astfel încât taloanele să fie date către poștă, urmând ca apoi colegii de acolo să le repartizeze în teritoriu către beneficiari. Se lucrează în schimburi astfel încât în timp util taloanele să ajungă la pensionari, exact în termenele clare stabilite”, a mai spus acesta.

Ce înseamnă majorarea cu 10%. Câteva exemple de pensie

Baciu a dat explicat ce înseamnă majorarea cu 10%.

„Uitați, am aici exemplu pensie din Satu Mare. Pe contributivitate, are 828 lei la care se aduce la nivelul indemnizației sociale de 1000 lei. Cât e indemnizația socială pentru ianuarie. I se acordă acel ajutor de 1200 lei de care o să pomenesc astfel încât va primi suma de 2200 lei. Se vede și valoarea punctului de pensie 1586 lei începând cu 1 ianuarie 2022.

Al doilea exemplu: un beneficiar din Argeș, unde există valoarea punctului pensie, a acumulat 0,89 puncte. Pe contributivitate, are 1427 lei la care se adaugă acel ajutor de 773 lei până la concurența sumei de 2200 lei astfel încât și dânsul va primi suma de 2200 lei stipulată în celălalt act normativ. Ordonanța 132 din 17 decembrie 2021. Mai continui cu o pensie mai mare. Un beneficiar din Satu Mare a acumulat 1,43 puncte, actualizat cu noua valoare a punctului de pensie din care reiese pensie 2281 lei la care evident, fiind peste 2000 lei, i se oprește impozit la suma care depășește 2000 lei, 281 lei, impozit 28 lei, pensia netă fiind 2263 lei, actualizată cu noua valoare a punctului de pensie”, a arătat Daniel Baciu.

De pe 1 ianuarie încep să fie livrate pensiile prin poștă

El a spus că de pe 1 ianuarie încep să fie livrate pensiile prin poștă. La cont lucrurile sunt mult mai simple, a spus șeful Casei de Penesii, totul se face electronic. Beneficiarul primește doar talonul, banii sunt virați în cont, pe 11-13 ale lunii banii sunt virați în conturi.

„Virăm către bănci prin trezorerie, urmând ca băncile să alimenteze conturile pensionarilor astfel încât până în 15 toată lumea să aibă pensiile plătite.

Vreau să continui cu celălalt act normativ care a apărut în Monitorul Oficial, Ordonanța 132 care prevede acel ajutor financiar persoanelor din sistemul public. Se acordă o singură dată pe an, în ianuarie 2022, și vizează acei beneficiari care au pensii până la 1600 lei. Deci toți beneficiarii, atât cei cu indemnizație socială, cât și ceilalți beneficiari care au cuprinse pensii între 1001 și 1600 lei vor primi acest ajutor financiar astfel încât toți să primească 2200 lei”, a mai arătat acesta.

Cine va primi 1200 de lei

Daniel Baciu a ținut să spună că toți beneficiarii indemnizației sociale vor primi o sumă fixă de 1200 lei. Diferența de la acei beneficiari care au între 1001 și 1600 lei vor primi prin diferențe până la 2200 lei. Toți cei cu pensie până în 1600 lei să primească cumulat 2200 lei.

„Se referă în principal la cei care au nevoie să fie protejați. Acest ajutor să le vină în sprijin astfel încât să treacă cu brio peste această perioadă. să își poată plăti utilități și tot ce înseamnă coș zilnic. Acesta este scopul acestui ajutor care se dă în ianuarie.

(…) E vorba de această indemnizație. Se vede foarte clar, suma 1200 lei. Aici e suma totală de 2200 lei. E același cu alt beneficiar care are o pensie care nu e beneficiarul unei indemnizații sociale, astfel prin diferență dintre cuantumul pensiei și ajutorul social va primi tot suma de 2200 lei. lucrurile sunt clare și evidente. Toți pensionarii până la 1600 lei cumulat vor primi 2200 lei în ianuarie 2022”, a spus acesta.