Banca Naţională a României a emis un comunicat de presă referitor la Brexit şi impactul acestuia asupra furnizării de servicii financiare pe teritoriul României. Cei de la BNR au explicat că entitățile din Marea Britanie care furnizează în România servicii bancare și de plată vor beneficia, până la 31 decembrie 2020, de regimul pașaportului unic european.

„La data de 31 ianuarie 2020 s-a finalizat procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit). Acordul de retragere ratificat de ambele părți a intrat în vigoare la 1 februarie 2020.

Potrivit acordului de retragere, din perspectiva furnizării de servicii financiare pe teritoriul României, Regatul Unit va respecta, în continuare, pe perioada de tranziție până la 31 decembrie 2020, acquis-ul european, context în care, entitățile din Marea Britanie care furnizează în România servicii bancare și de plată, precum și servicii de emitere de monedă electronică, prin intermediul sucursalelor, agenților sau în mod direct, vor beneficia, pe perioada menționată, de regimul pașaportului unic european, în baza autorizației acordate de autoritatea competentă din Marea Britanie.

Informații suplimentare privind procesul Brexit și urmările acestuia pot fi consultate accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în comunicatul Băncii Naţionale.

Marea Britanie nu mai acceptă toate regulile UE

În altă ordine de idei, dacă înainte de Brexit, Marea Britanie susținea că se va ține de cuvânt cu privire la toate datoriile și regulile impuse de UE, în prezent acest lucru s-a schimbat.

Negociatorul britanic pentru Brexit, David Frost, a avertizat luni că Guvernul britanic nu va accepta ca Uniunea Europeană să-i impună anumite reguli în materie de mediu, de dreptul muncii sau ajutoare de stat în relaţia sa viitoare cu continentul, relatează AFP.

”Este esenţial pentru noi să putem stabili legi care ni se potrivesc, să revendicăm dreptul pe care îl are orice altă ţară din afara UE”, a afirmat David Frost în cadrul unui discurs rostit la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB).