Tatăl lui Meghan, Thomas Markle, a declarat marţi că nu crede că familia regală britanică este rasistă şi speră că o presupusă remarcă făcută de un membru al casei regale despre culoarea închisă a pielii fiului ducesei de Sussex a fost mai degrabă “o întrebare prostească”, informează Reuters, conform Agerpres.

Meghan a declarat într-un interviu acordat jurnalistei Oprah Winfrey că fiului ei, Archie, în prezent în vârstă de un an, i-a fost negat titlul de prinţ întrucât existau anumite îngrijorări în familia regală legate de “cât de închisă ar putea să fie pielea lui după ce se va naşte”.

“Am un mare respect pentru membrii familiei regale şi nu cred deloc că familia regală britanică este rasistă. Nu cred că britanicii sunt rasişti, cred că cei din Los Angeles sunt rasişti, California este rasistă, dar nu cred că britanicii sunt rasişti”, a declarat Thomas Markle pentru postul ITV.

“Lucrul acela despre ce culoare va avea bebeluşul sau cât de închisă va fi pielea lui…. bănuiesc şi sper că era doar o întrebare prostească rostită de cineva. Ar putea fi vorba despre cineva care a pus o întrebare prostească mai degrabă, decât despre un rasist absolut”, a adăugat tatăl ducesei de Sussex.

“Toată această chestiune despre culoare şi despre cât de închisă va fi pielea bebeluşului reprezintă o prostie”, a mai spus el. Totodată, Thomas Markle consideră că acel comentariu ar trebui să fie investigat.

Meghan are o relație destul de rece cu tatăl ei

Thomas şi fiica lui au o relaţie destul de rece după ce fosta actriţă americană s-a căsătorit cu prinţul Harry în 2018. Thomas Markle, fost director de lumini care a lucrat pentru mai multe seriale TV americane, a renunţat să mai vină la nunta fiicei sale, întrucât a fost operat pe inimă cu câteva zile înainte de ceremonie.

El a mai spus că fiica lui l-a dezamăgit atunci când era bolnav.

“Simt şi că ea m-a dezamăgit. Eram pe un pat de spital când am vorbit ultima oară împreună şi de atunci nu am primit veşti de la ea – nu i-a păsat dacă muream”, a mai spus Thomas Markle.

Întrebat ce părere are despre interviul pe care Meghan şi Harry l-au acordat jurnalistei Oprah Winfrey, Thomas Markle a spus că ducii de Sussex “au exagerat prea mult” şi că ar fi trebuit să mai aştepte înainte de a acorda astfel de interviuri, întrucât soţul reginei Elisabeta a II-a, prinţul Philip, este spitalizat în această perioadă.

“Ar fi trebuit să mai aştepte, ţinând cont de vârsta reginei şi de vârsta prinţului Philip”, a precizat el.

Interviul a pus pe jar Palatul Buckingham

Interviul a provocat și întâlniri de urgenţă în care sunt implicaţi membri ai familiei regale. Acestea au loc, marţi, la Palatul Buckingham în urma acuzaţiilor făcute de prinţul Harry şi soţia lui în interviul acordat pentru emisiunea „The Oprah Winfrey Show”, informează BBC, citată de news.ro

Corespondentul BBC la Palat a spus că este „tot mai dificil pentru Buckingham să nu spună nimic” despre acuzaţiile făcute de cei doi în programul special difuzat duminică seară de CBS şi luni seară de ITV.

Jurnalistul a spus că reprezentanţii Palatului „nu vor să se simtă presaţi să spună ceva”.

Ministrul din umbră al Educaţiei, Kate Green, a declarat că acuzaţiile făcute de Meghan sunt „cu adevărat tulburătoare şi şocante”.

„Dacă sunt acuzaţii de rasism, mă aştept ca Palatul să le abordeze cu cea mai mare seriozitate şi să le ancheteze”, a declarat ea pentru Sky News.

Premierul Boris Johnson a refuzat să comenteze subiectul

Liderul laburiştilor, Keir Starmer, a afirmat că acuzaţiile făcute de Meghan referitor la rasism şi lipsa de sprijin emoţional şi psihologic ar trebui luate „foarte în serios”.

Prim-ministrul Boris Johnson a refuzat luni să comenteze şi a spus doar că „întotdeauna am avut cea mai mare admiraţie pentru regină şi rolul unificator pe care îl are”.

„Când vine vorba despre probleme ce au de-a face cu familia regală, cel mai bun lucru pentru un prim-ministru este să nu spună nimic”, a completat el.

Meghan Markle, în vârstă de 39 de ani, actriţă cu origini afro-americane, a spus că remarcile privitoare la culoarea pielii fiului ei au fost făcute în prezenţa prinţului Harry, care i le-a relatat ulterior. În plus, ea a afirmat că familia regală nu a vrut ca Archie, născut în 2019, să fie prinţ, lăsând să se înţeleagă că îngrijorarea privind culoarea pielii lui a dus la acest lucru.

Copiii cuplului nu devin automat prinţi sau prinţese, confrom unei legi care a fost adoptate în 1917, ci doar dacă regina intervine.

Merkle nu a dat nume, iar prinţul Harry i-a confirmat apoi lui Oprah Winfrey că nu este vorba nici despre regină, nici despre prinţul consort.