Președintele rus, Vladimir Putin, a arătat miercuri că prima sa întâlnire cu omologul lui american, Joe Biden, a fost „constructivă”, pe fondul unor tensiuni bilaterale.

„Nu a existat nicio animozitate”, a spus el într-o conferință de presă, adăugând că „în multe chestiuni evaluările noastre sunt divergente, dar cele două părți au demonstrat o dorință de a se înțelege unul pe celălalt și de a căuta mijloacele de a-și apropia pozițiile”.

Întoarcerea diplomaților

Ei s-au înțeles asupra întoarcerii ambasadorilor lor, rechemați anterior în acest an pentru consultări, a afirmat Vladimir Putin.

„Ei se întorc în locurile unde sunt repartizați. Când anume, este o chestiune pur tehnică”, a declarat președintele rus în conferința de presă de după această întâlnire, potrivit Le Soir.

Relațiile diplomatice dintre Moscova și Washington s-au degradat rapid după preluarea funcției de către Joe Biden, în ianuarie, care reproșează Rusiei atacuri cibernetice în serie și amestecul în alegerile din Statele Unite.

În martie, Rusia a luat rara decizie de a-și rechema ambasadorul, Anatoli Antonov, după ce Biden l-a comparat pe Putin cu un „ucigaș”.

Ambasadorul american, John Sullivan, a anunțat o lună mai târziu că se întoarce la Washington pentru consultări, ceea ce ceruse Kremlinul.

Pe de altă parte, Statele Unite au expulzat zece diplomați în aprilie într-un nou val de sancțiuni după atacurile cibernetice imputate Moscovei. Rusia a ripostat prin alte expulzări și interzicând ambasadei Statelor Unite la Moscova să angajeze cetățeni străini, o măsură care limita mult activitățile ambasadei.

În mai, Rusia a desemnat oficial Statele Unite drept un stat „neamical”. Singura altă țară care figurează pe această listă este Republica Cehă.

Securitate cibernetică

Președintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări miercuri că el și omologul lui american, Joe Biden, s-au înțeles în privința unor „consultări în domeniul securității cibernetice”, cele două țări acuzându-se reciproc de o multitudine de atacuri cibernetice.

„Am convenit să începem consultări privind securitatea cibernetică”, a declarat el într-o conferință de presă la Geneva, adăugând că „cel mai mare număr de atacuri cibernetice din lume provin din spațiul american” și criticând lipsa cooperării cu Washingtonul în domeniu.

Sursa foto: Dreamstime