Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, precizează specialiştii INS, potrivit unui comunicat al INS, citat de Agerpres. Astfel, în industria prelucrătoare, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, se va înregistra o tendinţă de creştere semnificativă (sold conjunctural +38%), în timp ce, pentru fabricarea produselor din tutun, tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -36%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.
De asemenea, în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural 0%). În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere a activităţii economice (sold conjunctural -26%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, scăderi (sold conjunctural -17%). În acest domeniu, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -14%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează, de asemenea, o scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -15%).